*Acest material este sponsorizat

Chistul de ciocolată sau Endometrioza - informații de la specialiștii Acibadem

Chistul de ciocolată sau Endometrioza - informații de la specialiștii Acibadem

Asigurați-vă că nu irosiți timpul dacă aveți un chist de ciocolată!

ACEASTĂ BOALĂ VĂ POATE SCURTA VIAȚA CU 6 ANI

Această afecțiune poartă numele de „Chist de ciocolată” datorită aspectului său. Contrar numelui, poate face mizerabilă viața unei persoane din cauza unor dureri intense în anumite momente. Uneori progresează fără simptome. Femeile ce sunt  afectate de această boală pot irosi timpul consultând fiecare ramură de la medicină internă la fizioterapie pentru a găsi răspunsul la problemele lor. Conform unui studiu din SUA, este posibil să fie nevoie de 6 ani, în medie, pentru diagnosticarea unui chist de ciocolată. Specialistul în ginecologie și obstetrică de la Spitalul Acibadem Taksim, Prof. Dr. Gurkan Zorlu, a vorbit despre chisturile de ciocolată și ne-a furnizat avertismente și sugestii importante.

„Chistul poate fi de dimensiunea unui cap de ac ce cauzează dureri insuportabile sau de dimensiunea unei lămâi, și poate progresa înșelător fără nici cel mai mic simptom!” Denumirea bolii este endometrioză și formațiunea chistică este denumită endometriom; și este general cunoscut ca și chistul de ciocolată. Posibil să fie nevoie de 6 ani, în medie, pentru diagnosticarea unui chist de ciocolată. Specialistul în ginecologie și obstetrică de la Spitalul Acibadem Taksim, Prof. Dr. Gurkan Zorlu spune că endometrioza, care se poate transforma în chisturi de ciocolată sunt „neregularități ce apar în scutul abdominal precum coșurile, ce sunt afecțiuni de ordin dermatologic. Deși pot lua forma unor coșuri minuscule, ele pot lua și forme mult mai mari precum furunculii. Există o substanță care emană din aceste chisturi, nu foarte diferit de o fântână de ciocolată” și a adăugat că aceste formațiuni pot provoca dureri are zonei lombare și inghinale, dar pot de asemenea să progreseze silențios, fără simptome.

„Stomacul meu este umflat, am gaze”

Femeile cu chisturi de ciocolată debutează cu un număr de acuze precum „Este ceva în neregulă cu abdomenul meu”, „Îmi simt stomacul balonat”, „Am gaze în stomac” și dureri grave, și  pot conduce la vizitarea mai multor specialiști înainte de a ajunge la ginecolog, adică adresa corectă pentru această afecțiune. De obicei pacientele sunt trimise în secția de boli interne, gastroenterologie, sau chiar fizioterapie. Conform unui studiu din Statele Unite, poate dura în medie circa 6 ani pentru a pune diagnosticul corect pentru chisturile de ciocolată. Posibil să fie nevoie de 6 ani, în medie, pentru diagnosticarea unui chist de ciocolată. Prof. Dr. Gurkan Zorlu  declarat „aceste mici apariții ovariene nu pot fi observate nici chiar cu cele mai avansate dispozitive tehnologice și/sau interpretate corect, deoarece astfel de acuze sunt cercetate constant de alte ramuri și se irosește mult timp pe urmărirea dovezilor nesemnificative. Diagnosticarea bolii de către noi este mult mai rapidă dacă formațiunea chistului de ciocolată a luat formă.”

Atenție la contactul sexual dureros!

În vreme ce chisturile de ciocolată pot provoca unor femei modificări ale obiceiurilor intestinale, altele experimentează contacte sexuale dureroase. Cu toate acestea, deoarece femeile nu știu că durerea din timpul contactului sexual poate fi provocată de o boală, ele ezită să dezvăluie acest lucru medicului lor. În fapt, acesta este unul dintre cele mai semnificative simptome ale bolii. Această boală este adesea dezvăluită atunci când un specialist este consultat cu acuza „Este posibil să fiu infertilă”. Prof. Dr. Gurkan Zorlu, care  a subliniat schimbare în abordarea chisturilor de ciocolată în medicina modernă, a adăugat „Acum suntem într-o poziție să operăm chisturile de ciocolată pe care înainte spuneam să sunt prea mici pentru a le opera”. Dânsul a explicat să au operat pacienții ce nu putea fi tratați medical prin metoda laparoscopică care furniza pacienților mai multe avantaje, dar a adăugat că tratamentul unei tinere de 25 de ani va fi diferit de cel pentru o pacientă de 40 ani.

Standard de aur în chirurgia închisă

Subliniind statutul chirurgiei înschise ca standard de aur în tratament, Prof. Dr. Gurkan Zorlu   a declarat „Tratamentul este în general planificat în funcție de faptul  că pacienta are sau nu un copil, de stagiul bolii și de care este cel mai evident simptom. Endometriomul, sau chisturile de ciocolată, necesită de obicei operație și studiile din trecut au demonstrat că, cu toate că uneori boala pare să răspundă la medicație, ea poate recidiva. Doar chirurgia încununată de succes poate fi eficientă în reducerea recidivelor iar pacienții operați laparoscopic nu numai că se pot întoarce la lucru în câteva zile dar au și beneficii de ordin estetic.” Când chisturile de ciocolată nu sunt tratate, acesta pot conduce la probleme mai grave și, în ocazii rare, ele se pot chiar transforma în tumori maligne.

Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Adresa: Mun. Chișinău, București 79/11

Tel 060999144

Web: www.acibadem.com.ro

Facebook: Acibadem Moldova

P.

P.

Vezi și aceste știri
Rusia susține că a început evacuarea militarilor grav răniți din uzina Azovstal

Rusia susține că a început evacuarea militarilor grav răniți din uzina Azovstal

378 de sticle de alcool de import vor fi nimicite. A fost depistată o concentrație sporită de plumb

378 de sticle de alcool de import vor fi nimicite. A fost depistată o concentrație sporită de plumb

După Finlanda și Suedia solicită aderarea la NATO. Cererea oficială va fi transmisă săptămâna viitoare

După Finlanda și Suedia solicită aderarea la NATO. Cererea oficială va fi transmisă săptămâna viitoare

Advertoriale
10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi fost operat de cancer
 • 2
  Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României
 • 3
  Contraofensivă demarată cu succes. În regiunea Harkiv, militarii ucraineni au ajuns la granița cu Federația Rusă
 • 4
  Fetița care a decedat în parcul „Alunelul” a avut o traumă deschisă la craniu. Șeful de la sănătate din Chișinău oferă detalii despre intervenția medicilor
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.