Pentru prima dată în ultimele 12 luni s-a înregistrat o diminuare a ritmului anual al inflației

Pentru prima dată în ultimele 12 luni s-a înregistrat o diminuare a ritmului anual al inflației
Foto: www.academyft.com

BNM constată o diminuare a ritmului de creștere a inflației pe parcursul lunii ianuarie 2016. De asemeni regulatorul prognozează o diminuare a inflației până la 5 % în trimestrul III din 2017.

În luna ianuarie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 13.4 la sută, fiind cu 0.2 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă și menținându-se peste limita superioară a intervalului de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0%.

Pentru prima dată în ultimele 12 luni s-a înregistrat o diminuare a ritmului anual al inflației. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.

Conduita politicii monetare continuă să fie afectată de persistența riscurilor și incertitudinilor asociate evoluțiilor din mediul extern și intern. Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Riscurile externe se propagă prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației. Totodată, riscurile principale de proveniență internă sunt asociate amânării aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 din perspectiva conduitei politicii fiscale.

Riscurile la adresa inflației asociate preponderent deprecierii monedei naționale din anul precedent sunt in diminuare, dar vor continua să se manifeste în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri și, ulterior, prin efectele de runda a doua, prin prețurile la alte produse și servicii. În trimestrele următoare se anticipează menținerea presiunilor inflaționiste, inclusiv din cauza condițiilor agrometeorologice nefavorabile din anul precedent.

Totuși, analizând balanța riscurilor, se anticipează un proces de diminuare graduală a ritmului anual de creștere a prețurilor, cu revenirea inflației în intervalul de variație de ±1.5 % de la ţinta de 5.0 % în trimestrul III, 2017.

În luna ianuarie, rata anuală a inflației a constituit 13.4%, micșorându-se cu 0.2 % față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 8.7 puncte procentuale superioară celei din luna ianuarie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a inflației de bază și cea a preţurilor la produsele alimentare au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an. Contribuția prețurilor la produsele alimentare s-a majorat până la nivelul de 6.0 %, în timp ce cea a inflației de bază a generat un impact inferior față de luna precedentă, constituind 4.3 %. Contribuţiile pozitive semnificative ale preţurilor la produsele alimentare și ale inflaţiei de bază sunt, în principal, rezultatul deprecierii monedei naţionale din ultimul an, dar și a condițiilor secetoase din anul 2015. Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate s-a redus până la nivelul de 2.9 %, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a rămas la nivelul lunii decembrie, constituind 0.2 %.

Rata inflației lunare a constituit 0.7 %, în cea mai mare parte, ca urmare a creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 1.2 %. Prețurile la produsele nealimentare și cele la servicii s-au majorat respectiv cu 0.2 și 0.4 %.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna ianuarie 2016 valoarea de 14.2 %, fiind cu 0.4 % inferioară celei din luna precedentă.

În luna ianuarie 2016, prețurile la combustibili s-au micşorat cu 1.9 % faţă de nivelul lunii precedente. Evoluţia respectivă a fost influenţată preponderent de diminuarea preţurilor la „carburanţi” cu 4.1 %. Totodată, preţurile la „gazul din butelii” și la „cărbunele de pământ” s-au micșorat cu 1.5 și 0.6 % respectiv. Preţurile la „lemnele pentru foc” s-au majorat cu 1.9 %, în timp ce prețurile la „combustibil lichid” au rămas la nivelul lunii precedente.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna ianuarie a constituit 2.7 la sută, fiind cu 0.6 puncte procentuale inferior celui din luna decembrie 2015 și cu 2.2 % inferior celui din luna ianuarie 2015.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 13.1 %, fiind inferior cu 0.4 % faţă de nivelul lunii precedente şi superior cu 11.2 % faţă de valoarea înregistrată în luna ianuarie 2015.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
În 2021, apeductele de distribuţie a apei s-au extins cu 39,7 km, iar reţelele publice de canalizare - cu aproape 25 de km (INFOGRAFIC)

În 2021, apeductele de distribuţie a apei s-au extins cu 39,7 km, iar reţelele publice de canalizare - cu aproape 25 de km (INFOGRAFIC)

Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor

Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor

Simona Halep a fost eliminată de la turneul Roland Garros 2022. Ce spune sportiva

Simona Halep a fost eliminată de la turneul Roland Garros 2022. Ce spune sportiva

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
 • 2
  Ultimă oră! Igor Dodon va sta 30 de zile în arest la domiciliu, iar cumnatul său - în arest preventiv
 • 3
  Procurorul de caz, despre solicitarea privind arestul preventiv a fostului președinte Igor Dodon: Exista riscul eschivării
 • 4
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.