
Directorul CNAM ar putea fi ales fără concurs, direct de Guvern. Expert: „Se transmite un mesaj de politizare”
・
Hotărârea înaintată de Ministerul Sănătății propune excluderea din statutul CNAM a punctului care spune că „directorul este numit în funcție pe termen de cinci ani prin hotărâre de Guvern, la propunerea consiliului de administrație, care l-a selectat pe bază de concurs”. În locul acestei prevederi se propune „numirea și distituirea în funcție de către Guvern”.
Decizia autorităților a fost motivată printr-o simplă „aducere a legislației în concordanță”. Potrivit documentului, pentru funcția de director general al CNAM, legislația nu prevede desfășurarea unui concurs, prin urmare, acesta va fi exclus.
Unele voci în sistemul medical văd, însă, un subtext în această decizie. „Se pare că prin modificarea statutului actual al CNAM, Ministerul Sănătății dorește un control, dar și o interferință mai mare în treburile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. De fapt, CNAM ar trebui să fie o instituție autonomă, care are doar rolul de procurare a serviciilor de la instituțiile medicale și să nu facă mare politică în sistem. Prin numirea directorului general al CNAM de către Guvern se transmite un mesaj clar de politizare și mai mare a acestei instituții”, crede fostul viceministru al Sănătății, Viorel Soltan.
Amintim că funcția de șef al CNAM a rămas vacantă la începutul lunii februarie, când Mircea Buga a anunțat că va deveni principalul consilier în sănătate al lui Pavel Filip. În prezent, CNAM are un director interimar în persoana lui Vasile Pascal.