Prima reacție a lui Filip după concluziile UE: „Știm ce avem de făcut”

Prima reacție a lui Filip după concluziile UE: „Știm ce avem de făcut”

După ce luni Consiliul Uniunii Europene a emis o listă de concluzii pe care a înaintat-o guvernului de la Chișinău, în care cere lumină în cazul fraudei bancare și alegerii unui nou guvernator BNM, premierul Pavel Filip s-a autosesizat. El a menționat că știe ce are de făcut și înțelege perfect mesajul europenilor. 

„Mesajele sunt clare si le înţelegem perfect. Am regăsit în aceste concluzii confirmarea că direcţia aleasă de Guvernul Republicii Moldova este cea corectă”, a scris Filip pe pagina sa de Facebook.

El a menționat trei priorități ale guvernului pe care îl conduce. „În primul rând, ne axăm agenda de guvernare pe implementarea Acordului de Asociere RM-UE, reieşind din aşteptările cetăţenilor. În al doilea rând, ne mişcăm spre o reformă instituţională profundă, lucrând la întărirea instituţiilor financiar-bancare, a autorităţilor anticorupţie, a administrației publice, precum și la îmbunătățirea climatului investițional. În al treilea rând, lucru pe care îl reconfirm cu această ocazie, Guvernul acţionează deja şi va acţiona în continuare, având o comunicare constantă, cu media, societatea civilă, opoziţia, teritoriul. Orice dificultate poate fi şi trebuie să fie soluţionată prin dialog constructiv. Știm ce avem de făcut”, mai scrie Filip.

„Cea mai dură declarație adresată Moldovei”

Totodată, analistul Institutului Uniunii Europene pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu, spune că acesta este un mesaj foarte dur din partea UE. „Este suficient să comparăm această declarație cu orice altă declarație venită din partea Uniunii Europene referitoare la Moldova din ultimii șase ani ca să ne dăm seama că, chiar și în limbaj diplomatic, aceasta este cea mai dură declarație adresată Republicii Moldova de la plecarea comuniștilor de la putere în 2009. Și în acest sens limbajul acestei declarații este dur în sine, dar mai ales dur comparativ cu ceea ce a avut Republicii Moldova de auzit la Bruxelles până acum”, a declarat Popescu pentru Europa Liberă.

Amintim că luni, UE a cerut Moldovei, într-o listă de 13 puncte, să clarifice frauda bancară din 2014, să reglementeze legislația cu privire la radiodifuzorii care dețin mai multe licențe de emisie, dar și să aleagă un guvernator BNM neafiliat politic.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal