Folosind laser pulsativ, cercetătorii de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au reușit să stocheze 360 terabiți de informație într-un disc de cuarț de mărimea unei monezi. Laserele foloseau pulsații de câteva femtosecunde pentru a scrie informația binară în structura 5D a cuarțului la o scară nanometrică. Laserele au imprimat, astfel, punctele de informație pe trei starturi separate la cinci microni unul de celălalt, scrie Playtech.
Dacă vă întrebați cum se vor putea citi aceste informații, cercetătorii spun că va fi nevoie de citirea mostrelor tot cu un laser pulsativ care să înregistreze polarizarea ”valurilor” imprimate în cuarț după ce a trecut peste zona țintă.
Cărțile înregistrate în discurile de cuarț sunt ”Declarația Universală a Drepturilor Omului”, ”Optica” lui Newton, ”Magna Carta” și, evident, Biblia versiunea King James. Cercetătorii aproximează că informțiile inscripționate în bucățile de cuarț sunt extrem de rezistente și pot rămâne descifrabile în urma unor durate de timp enorme, cum ar fi 13.8 miliarde de ani, la temperaturi ce pot ajunge la 176 de grade Celsius.
Din păcate în forma actuală tehnologia funcţionează doar în modul read-only, discurile din cuarţ putând fi inscripţionate o singură dată, până la epuizarea capacităţii de stocare disponibilă. Asta înseamnă că tehnologia se pretează mai mult pentru sarcini de arhivare şi nu ca înlocuitor pentru hard disk sau dispozitive flash, folosite în mod uzual pentru păstrarea datelor des accesate.