
Aviz negativ de la Guvern în privința „raionului etnocultural Taraclia”
Proiectul propus de comuniști cu privire la raionul Taraclia nu a primit aviz pozitiv de la Guvern, întrucât ar fi contrar Constituției dar și Legii cu privire la organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Tot aviz negativ de la Guvern a fost și pentru proiectul care ar schimba statutul raionului în „raion cultural-național”. Totuși este menționată și opinia bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah care a declarat că proiectul poate să fie discutat în Parlament.
・
„Pentru a păstra pacea inteeretnică nu cred că trebuie să fie un aviz negativ al acestui proiect. Mă adresez tuturor membrilor Guvernului să dăm undă verde proiectului, pentru ca el să poată fi discutat în Parlament”, a sugerat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.
„Avizul nostru s-a bazat exclusiv pe prevederile Constituției. Noi nu putem să acceptăm un statut care ar contraveni Constituției. Proiectul poate fi dezvoltat în Parlament în ce privește prevederile legale. Proiectele sunt binevenite, dar trebuie să vedem”, a fost răspunsul Ministrului Justiției, Vladimir Cebotari.
Potrivit executivului, „în lipsa unei argumentări temeinice, convingătoare și concludente, Guvernul consideră că proiectul în cauză este inoportun”.
Guvernului mai argumentează că Legea supremă prevede că teritoriul Moldovei este organizat administrativ doar în orașe, raioane și sate, iar norma constituțională nu prevede acordarea prin lege a statutului special după criteriul etnocultural. Totodată, legea cu privire la organizarea teritorială prevede că unor orașe sau sate cu importanță deosebită în domeniul economiei, istoriei sau culturii naționaleli se poate atribui statutul de „nod feroviar, centru istoric sau centru cultural”.
Amintim că inițiativa legislativă a fost înregistrată la începutul lunii noiembrie, și este semnată de către un grup de deputați comuniști și ex-comuniști.
Potrivit inițiativei, „dreptul la statut de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială” a raionului Taraclia, iar statutul acestui raion nu poate fi schimbat decât în cadrul unui referendum local.
Totodată, o altă prevedere interesantă se referă la faptul că pe teritoriul raionului ar urma să fie utilizate alături de simbolica de stat a Moldovei și „simboluri proprii ce reflectă tradițiile istorice, culturale, social-economice și alte tradiții ale populației raionului”.
În comunicarea oficială de pe teritoriul raionului ar urma să fie folosite limbile română, bulgară și rusă.
În eventualitatea unei reforme teritorial-administrative a Moldovei, potrivit proiectului, regiunea Taraclia ar urma să își păstreze actualul teritoriu.