CMC instituie moratoriu la construcția benzinăriilor și sistează lucrările la construcțiile la blocurile locative problematice

CMC instituie moratoriu la construcția benzinăriilor și sistează lucrările la construcțiile la blocurile locative problematice

Consiliul Municipal Chișinău a decis să suspende proiectarea și construcția stațiilor de noi stații PECO în or. Chișinău, până la elaborarea unei noi scheme de amplasare. De asemeni s-a hotărât sistarea lucrărilor de construcție la construcția unor blocuri locative, precum și anularea actelor permisive emise de Primărie.

Consilierul municipal Ion Ștefăniță a venit cu propunerea de a impune moratoriu la construcția de noi stații PECO în mun. Chișinău și sistarea unor autorizații care încalcă normele stabilite. „Proiectul vine ca răspuns la numeroasele proteste legate de construcție a benzinăriilor în spațiile verzi și în apropiere de blocuri locative. Ca regulă la construcția benzinăriilor se taie arbori și arbuști și se distruge gazonul. Totodată randamentul de utilizare a benzinăriilor actuale este de până la 50%, la orele de vârf. Astfel, nu există o necesitate de a acorda noi autorizații pentru acest tip de activitate”, remarcă Ștefăniță.

În prezent în mun. Chișinău există 217 stații PECO sau cu 95 unități mai mult decât s-a permis de documentele adoptate anterior. De asemeni s-au acordat autorizații în locuri care nu erau prevăzute în schema de amplasare.

Publicitate

În final, majoritatea consilierilor municipali au decis să interzică construcția și acordarea actelor permisive pentru stații PECO, până elaborarea unei noi scheme de amplasare pe teritoriul orașului Chișinău. De asemeni au fost suspendate autorizațiile pentru construcția stațiilor de alimentare auto de pe str. Calea Ieșilor 6, din Parcul Alunelul, str. Dimo, bd. Renașterii, str. Sadoveanu colț cu Vadul Lui vodă și de pe str. Melestiu.

În plus, majoritatea consilierilor municipali au decis suspendarea construcției blocurilor locative și retragerea autorizaţiilor de construcţie pe adresele Ion Creangă 1, Andrei Doga 32/2 şi Nicolae Dumo 1. Totodată, consilierii au solicitat suspendarea pe termen de 30 de zile a construcţiilor de pe adresele Decebal 70 şi Decebal 72/2.

Consilierii au hotărât să creeze o comisie de lucru pentru modificarea modalităţii de atribuire a terenurilor din proprietatea Consiliului municipal Chişinău şi a modului de autorizare a construcţiilor în capitală pentru perioada 2011-2015. Comisia va sistematiza, până la data de 30 aprilie 2016, toate materialele referitor la şantierele unde a fost suspendată construcţia şi va prezenta în CMC raportul şi propunerile sale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal