VIDEO. Vicepreședintele Asociației Europene a Somelierilor: Vinul moldovenesc este bun și oamenii sunt WineFriendly

VIDEO. Vicepreședintele Asociației Europene a Somelierilor: Vinul moldovenesc este bun și oamenii sunt WineFriendly

Încă 10 localuri acreditate „Wine Friendly”, zeci de instruiri specializate și sute de pasionați inițiați în cultura vinului, la cea de-a II-a ediție a programului „Wine Friendly” - însemn al calității serviciului de vinuri în localuri, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID. Campania desfășurată la Chișinău în perioada 17 februarie - 5 martie 2016, în luna dragostei, cu genericul „wINe LOVE”, și-a propus să continue familiarizarea publicului larg cu noțiunea „Wine Friendly”, încurajând consumul conștient al vinului de calitate în rândul tinerilor.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Programul inițiat de ONVV se bucură de un succes neașteptat de mare, cu zeci de localuri care și-au anunțat dorința de a se înscrie și sute de persoane care își doresc să învețe despre arta de a consuma corect și responsabil vinul de calitate. Totalurile acestei ediții servesc drept imbold pentru organizarea, în cel mai scurt timp, a unei noi etape „Wine Friendly”, pentru a spori calitatea serviciului de vinuri în cât mai multe localuri, care vor promova Vinul Moldovei profesionist și în cele mai bune condiții.” 

10 localuri acreditate „Wine Friendly”

Localurilor selectate de comisia de experți în cadrul programului le este conferit dreptul de a afișa la intrare și în materialele promoționale logo-ul „Wine Friendly”, care confirmă faptul că, alegând un local acreditat, vizitatorii vor beneficia de servirea profesionistă a vinului, în cele mai bune condiții. În această etapă au corespuns criteriilor și au primit acreditarea 10 localuri din capitală: „Carpe Diem”, „Wine.md”, „Kumaniok”, „Grill do Brasil”, „Casa della Reggenza”, „Tucano Kenya Coffee and Wine”, „Mezzo. BERD’S Design”, „Beef. Meat & Wine”, „Nobil View Café” și „Nobil English Cigars Club”. 

Sergiu Botezatu, manager proiecte, Proiectul de  Competitivitate USAID: „Ediția a II-a ne-a permis să ne convingem că „Wine Friendly” este un concept benefic pentru toți: localurile acreditate, vinificatorii din Moldova, consumatorii finali și industria vitivinicolă în ansamblu. Proiectul de Competitivitate USAID va continua să susțină acest program inovator, care în scurt timp va stabili un standard incontestabil pentru serviciul de vinuri în localuri, cu rigori stricte și garanția unei experiențe de calitate.” 

„wINe LOVE” inspiră

Pe parcursul campaniei „Wine Friendly” au fost lansate o serie de materiale video, în care 15 tineri vinificatori, proprietari de localuri, artiști și lideri de opinie definesc noțiunea de dragoste și vin de calitate, continuând manifestul „Dare to be Wine Friendly!” („Îndrăznește să fii amic al vinului!”). Fiecare dintre ei a recunoscut că este „Wine Friendly”, îndrăgostit de frumos și de vinul de calitate. 

Masterclass-uri pentru pasionați

În perioada campaniei, peste 300 de consumatori pasionați au participat la cele 12 masterclass-uri organizate în localurile „Wine Friendly”, unde au fost inițiați în arta degustării vinului de calitate de către 9 experți în vinuri (Ion Luca, Mihai Bradu, Alexandr Zorin din Rusia, Snejana Zacepa, Inna Șanghina, Sergiu Gălușcă, Nicolae Luca, Mihai Druță și Andrei Țurcanu), au socializat cu tineri de succes care sparg stereotipurile (vinificatori, artiști, oameni de afaceri) și au fost ghidați în cultura vinului de către 12 bloggeri recunoscuți și lideri de opinie.

Evenimentele au fost destinate clienților fideli ai celor 10 localuri care urmau a fi acreditate „Wine Friendly”, dar și tuturor celor care își doreau să deguste vinurile, să le cunoască și să devină amici ai vinurilor de calitate produse în Republica Moldova. La masterclass-uri a participat și Eduard Grama, ministrul MAIA, precum și vizitatori din România, Rusia, Ucraina, SUA, Lituania etc. În funcție de local și meniul special propus pentru fiecare masterclass, biletele la evenimente au costat între 50 și 200 de lei. 

Oferte „wINe LOVE” și 49 de vinuri degustate

Participanții au învățat să asocieze vinurile cu bucatele potrivite din meniul special (la preț promoțional) și au primit materiale informative despre vinuri.

La ediția a II-a „Wine Friendly” au participat 16 companii vinicole din țară, un număr mai mare decât la ediția precedentă: „Purcari”, „Cricova”, „Chateau Vartely”, „F’autor”, „Gitana Winery”, „Equinox”, „Carpe Diem”, „Mezalimpe”, „Cimișlia Wineries”, „Castel MIMI”, „Vinăria din Vale”, „Maurt”, „EtCetera” „Bostavan” „Gogu winery” și „Asconi”. Acestea au oferit spre degustare 250 sticle de cele mai bune vinuri din colecțiile lor, dintre care: 14 vinuri albe, 23 de vinuri roșii, 6 vinuri rose, 4 vinuri spumante și 2 ice wine.

Instruiri marca Brigitte Leloup

În cadrul programului „Wine Friendly”, înainte de începerea evenimentelor destinate publicului larg, au fost organizate sesiuni de formare profesională în domeniul servirii vinurilor pentru angajații localurilor din Chișinău, auditarea calității meniurilor de vin, seminare specializate și alte activități pentru reprezentanții HoReCa. La instruiri au participat peste 60 de profesioniști de la restaurantele candidate „Wine Friendly”, precum și de la localuri care își doresc să obțină prestigiosul titlu în etapele următoare ale programului.

Oaspetele de onoare al programului de instruiri a fost somelierul francez doamna Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Europene a Somelierilor, care de 9 ani vizitează destinațiile vinicole din Moldova. În acest an experta a acceptat pentru a doua oară invitația la evenimentele „Wine Friendly” cu scopul de a evalua calitatea servirii de vinuri în localuri și pentru a-și împărtăși cunoștințele profesioniștilor în domeniu, care pretind la diploma de Somelier European.

Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Europene a Somelierilor: „Pentru a deveni un bun somelier este nevoie de antrenament și experiență. Ca și în cazul meu, este vorba de persoane care știu ce vor. În promoția din acest an am avut un domn care avea peste 60 de ani și este din cadrul Ministerului Agriculturii. Anume el a fost cel mai bun elev al nostru, a muncit foarte mult pentru această diplomă. Scopul nostru nu este să formăm cei mai buni somelieri din Moldova, Europa sau din lume, ci să îi învățăm pe oamenii care lucrează în restaurante să cunoască vinurile bune și să le aprecieze.” 

Conform tradiției stabilite la prima ediție a programului „Wine Friendly”, Brigitte Leloup a ținut și un materclass special pentru tinerii pasionați de cultura franceză, care au ales să studieze în filierele francofone ale universităților din Republica Moldova.

Alege un local „Wine Friendly”!

Dacă alegi un local care poartă cu mândrie logo-ul „Wine Friendly”, acolo vei găsi o selecție interesantă de vinuri, un meniu creativ și o atmosferă prietenoasă. Dar mai mult decat atât, restaurantele deținătoare ale acestui titlu împărtășesc o pasiune deosebită pentru vinurile de calitate, pe care ți le vor recomanda, te vor ajuta să le alegi și ți le vor servi ca la carte. Pentru o experiență culturală și gustativă de excepție, intră într-un „Wine Friendly Restaurant”, unde selecția vinurilor face un tandem armonios cu meniul gastronomic. Urmărește-ne pe pagina de Facebook „Wine of Moldova”, pentru a deprinde cultura consumului conștient al vinului de calitate! 

Despre programul „Wine Friendly”

Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID, celor mai bune localuri din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

Programul de acreditare „Wine Friendly” este unul permanent, iar ediția a III-a urmează să se desfășoare în luna iunie a anului 2016. Localurile interesate pot expedia cereri pentru a fi incluse în program la adresa de e-mail [email protected] sau printr-un mesaj pe pagina www.facebook.com/wineofmoldova 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times

La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție

La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție

Advertoriale
Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  WSJ: Ucrainei îi sunt oferite drone de luptă pentru un dolar, dar va trebui să plătească 10 milioane de dolari pentru livrare
 • 2
  Corupția din justiție: Șefa Procuraturii Anticorupție, în declarații (LIVE)
 • 3
  Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei
 • 4
  Ceban, supărat pe consilierii socialiști: Regret foarte mult că foștii mei colegi bat mână PAS-ului și fac front comun anti-primar
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.