În ciuda crizei economice, profitul băncilor comerciale moldovenești continuă să crească în ianuarie 2016, față de aceeași perioadă a anului precedent.
La finele lunii ianuarie a anului curent băncile comerciale au raportat un profit de 153,9 milioane lei, fiind în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului precedent. Moldova-Agroindbank acumulează un profit de 72 milioane de lei sau circa 47% din profitul total al băncilor comerciale din prima lună a acestui an.
Majoritatea băncilor raportează o creștere a profitului în luna ianuarie 2016, față de aceeași perioadă a anului precedent. Din toate cele 11 bănci licențiate, doar ProCredit Bank începe anul cu pierdere de 3,1 milioane de lei.
Pe parcursul anului trecut, cele 11 bănci licențiate au acumulat un profit de 1,44 miliarde de lei, care este de peste două ori mai mare față de cel obținut pe parcursul anului 2014.
Recent Preşedintele Mobiasbancă, Ridha Tekaia a remarcat că anul trecut băncile au obținut din operaţiunile de vânzare-cumpărare a valutei, circa 30% din suma totală a venituriloe, lucru datorat fluctuaţiilor cursului de schimb. Deşi în rezultatul unor asemenea situaţii băncile pot câştiga un profit suplimentar, aceste procese nu sunt fireşti şi nici sustenabile în timp.
„Din cifrele care indică rezultatele nete ale băncilor pentru 2014 şi 2015 am scăzut profitul înregistrat în urma operaţiunilor de pe piaţa valutară. Acest exerciţiu simplu permite să vedem cât de bine au activat băncile la capitolul creditarea economiei, care este sectorul de bază al activităţii lor. În cazul multor bănci, inclusiv al celor mari, rezultatul este negativ, lucru care vorbeşte despre faptul că aceste bănci au beneficiat de pe urma activităţii pe piaţa valutară, dar nu au lucrat foarte bine în sectorul lor de bază - creditarea economiei. Analizând exerciţiul pe care l-am făcut, se poate observa care bănci s-au focusat într-adevăr pe activitatea lor de bază, pe atenţia faţă de clienţi şi creşterea numărului acestora, şi care nu”, a declarat Ridha Tekaia pentru Infotag.
Vezi și aceste știri

Tarifele la gaz din ultimii 12 ani: Drumul creșterii de la puțin peste 3,5 lei la 15,18 lei pentru un metru cub

Percheziții la postul vamal intern Gura Bîcului: Patru persoane, suspectate că primeau regulat mită de la transportatori
