
Ridha Tekaia: Fluctuațiile de pe piața valutară au loc pentru că sunt speculatori care vor să facă bani ușori
Președintele Mobiasbancă, Ridha Tekaia, explică originea fluctuațiilor majore de piața valutară. Într-un interviu pentru agenția Infotag, Tekaia a declarat că fluctuațiile care apar în prezent sunt cauzate de speculatori care vor să câștige bani ușori.
・
„Fluctuaţiile majore de pe piaţa valutară înregistrate anul trecut au fost cauzate de trei factori: miliardul dispărut, marii speculatori, iar eu nu exclud faptul că printre ei au fost şi persoane bine informate, precum şi panica generală a populaţiei. După ce situaţia pe piaţa valutară s-a calmat, din când în când se mai înregistrează fluctuaţii, ceea ce înseamnă că unii speculatori mai încearcă să câştige bani uşori”, crede Tekaia.Bancherul a mai semnalat că după ce pe parcursul ultimilor luni rata de bază nu a fost modificată, acum putem să ne așteptăm la micșorarea acesteia. Totuși, și aici se ascunde o problemă. „Marea problemă care există la acest capitol constă în faptul că rata înaltă a dobânzii a început să schimbe comportamentul clienţilor. La moment, băncile comerciale propun o rată a dobânzii anuale la depozite de 17-18%. Astfel, în loc să investească în echipamente şi tehnologii noi şi să obțină un profit de 10%, multe companii preferă să îşi ţină economiile în depozite bancare şi să câştige 17% fără prea mari bătăi de cap”, spune Ridha Tekaia.
Potrivit acestuia, cel mai grav lucru este că băncile au început să se comporte la fel. „Ele colectează depozite de la clienţi la o rată a dobânzii de 17-18% şi în loc să redirecţioneze aceşti bani în economie, procură valori mobiliare de stat la o rată a dobânzii de 26%. Consider că bugetul RM nu va fi în stare să achite dobânzi de 26% la hârtiile de valoare de stat o perioadă prea lungă de timp. Moldova nu este mai protejată decât Grecia, iar într-o zi acest lucru va lua sfârşit. Întrebarea este ce vor face băncile care au procurat un număr mare de hârtii de valoare de stat în cazul în care Guvernul va anunţa default. Deja există anumite semnale cum ar fi reţinerile la achitarea salariilor şi pensiilor”, a conchis Tekaia.