Glavan: În multe spitale, conducerea se opune reformelor în sistemul medical

Glavan: În multe spitale, conducerea se opune reformelor în sistemul medical

„În multe spitale, conducerea se opune reformelor în sistemul medical”. Declarația a fost făcută de către Adela Glavan, directorul Policlinicii nr. 1, actualmente AMT-Centru (Asociația Medicală Teritorială Centru), în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează Agora.

Potrivit acesteia, medicina este o ramură care cere bani. „În toată lumea orice reformă, orice schimbare și, în primul rând, sănătatea costă. Și aceasta trebuie să înțelegem cu toții. Cu 200 de euro sau dolari pe cap de locuitor să faci medicină la nivelul celei occidentale e cam complicat. În pofida acestui fapt, la noi ea se face, pregătirea medicilor este foarte bună”, a precizat aceasta.

Glavan a subliniat faptul că reformele promovate sunt reforme bune, dar în multe spitale conducerea se opune acestor reforme.

Publicitate

„Dacă accentuez ceea ce se propune: sunt optimizările în sistemul spitalicesc, cu micșorarea resurselor administrative care cer cheltuieli și orientarea acestor surse spre alte necesități ale instituției, cum este procurarea de medicamente, în primul rând, procurarea de dispozitive. Cu părere de rău, în multe spitale anume conducerea se opune acestor reforme. Este practica internațională care demonstrează că nu e neapărat nevoie fiecare spital să aibă bucătărie și alte servicii. Acestea pot fi unite, pot fi contractate, și, astfel, micșorate cheltuielile, la fel ca numărul de administratori, respectiv. Eu cred că, până la urmă, se va atinge scopul necesar în cazul staționarelor. În caz de servicii de ambulatoriu, multă vreme se vehiculează situația cu centrele de sănătate, cu separarea specialiștilor de către medicii de familie, întotdeauna am fost puțin rezervată în privința aceasta pentru că lucrez într-o instituție unde toate aceste servicii sunt alături. Și eu nu știu dacă poate fi accesul mai bun pentru pacient, decât atunci când aceste servicii sunt concentrate toate alături”, a spus directorul Policlinicii.

Potrivit acesteia, dacă pacientul fuge dintr-un loc în altul, se pierde timpul pentru diagnosticare. „Și e salutabil că acum Ministerul Sănătății a făcut unele mișcări și în condiții de ambulator. În primul rând, s-au făcut modificări în ordinul nr. 695 în ceea ce privește serviciul de ambulator, cu reintroducerea în statul de personal și în secția Medicină de familie a medicului pediatru. S-au convins și medicii practicieni, și cei de la guvernare că este un lucru necesar. Pentru că sunt încă mulți medici de familie pregătiți prin specializarea de șase luni”, a zis sursa.

De asemenea, aceasta a reiterat faptul că este nevoie de timp pentru ca în sistemul de sănătate să ajungă medicii pregătiți prin rezidențiat, care au o pregătire mult mai bună.

„Deși nici cei care au șase luni de pregătire nu au stat pe loc pentru că noi permanent facem cicluri de pregătire profesională pe pediatrie, pe urgențele medico-chirurgicale, pe cardiologie, pe ginecologie. Și tot prin ordinul acesta, în cadrul Secției medicină de familie, aceasta e important, mai ales pentru raioane, că orașele ies din situație mai ușor, a fost introdusă unitatea de medic de reproducere și medic de planificare a familiei. Adică, s-a îmbunătățit asistența ginecologică și reproductivă, să zicem, prevenirea sarcinilor nedorite pentru populația raională și rurală”, a conchis Glavan.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal