VIDEO. FIRST LEGO League Moldova: Roboți în acțiune și proiecte inovatoare

VIDEO. FIRST LEGO League Moldova: Roboți în acțiune și proiecte inovatoare

Pe 20 februarie a avut loc cea de-a doua ediție națională a concursului FIRST LEGO League. În acest an, la startul competiției s-au aliniat 13 echipe din 10 instituții educaționale din Moldova. Pe parcursul competiției, cei peste 80 de participanţi au fost susținuți de părinți, prieteni, antrenori, oaspeți, dar și de cei mai importanți parteneri ai acestora - roboții. 

Ionela Titirez, Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC, Proiectul de Competitivitate al USAID ne spune că „Participanții au patru probe: Proiectul, Lucru în echipă, Designul Robotului și Misiunea Robotului. Pentru asta organizăm aceste competiții: ca să îi inspirăm, să îi motivăm ca să urmeze cariere în domeniu IT FINAL”

În cadrul FIRST LEGO League participanții construiesc şi programează un robot autonom, realizează o cercetare și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață.

Tematica competiției din acest an este „Cursa deșeurilor”. Echipele FIRST LEGO League au fost provocate să cerceteze problemele ce ţin de gestionarea deşeurilor şi să vină cu soluții inovatoare pentru rezolvarea acestora.

„Se lucrează cu copii, viitorul țării, viitorul sectorului. Sectorul IT este bazat pe noile tehnologii care sunt îmbrățișate de generațiile noi. Este important ca copiii să fie implicați în astfel de activități de la o vârstă fragedă”, a declarat Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID

Potrivit Excelenţei Sale James D. Petit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova „Este important să începi de când sunt mici. Este mult entuziasm astăzi. Este interesant pentru ei, dar sunt și mai interesați în știință și tehnologie. Pentru Moldova, există un potențial mare în acest domeniu”

Performanțele echipelor au fost evaluate de către un juriu compus din profesionși din diferite domenii.

„Este interesant, interactiv, ai o echipă, muncești împreună și iese un robot mare și funcționabil. Când o să cresc mare eu vreau să devin programator. Îmi place să lucrez cu roboții în dommeniul IT”, a declarat Cosmin, un tânăr participant în cadrul competiției.

Eforturile și dedicarea participanților au fost recompensate în cadrul Ceremoniei de Premiere, care a încheiat experiența fascinantă FIRST LEGO League. Toţi participanţii au primit diplome și medalii, iar 4 echipe s-au ales cu trofee pentru categoriile: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile fundamentale.

Titlul de Campion al competiției i-a revenit echipei „RoboJunior” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău, iar premiul a fost înmânat de către Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelenţa Sa James D. Petit.

RoboJunior şi învingătorii în proba „Robotul în Misiune” - echipa RoboRangers - vor participa la finala FIRST LEGO League din Estonia, unde vor concura peste 40 de echipe din Estonia, Letonia, Lituania și Norvegia.

Evenimentul FIRST LEGO League este organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în colaborare cu ONG Robootika din Estonia, cu suportul StarNet și al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO. Competiția are loc în cadrul Programului de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din Republica Moldova ”ROBOCLUB”, lansat în martie 2014.

P.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal