Ce întrebări a adresat Negruță candidaților la funcția de guvernator BNM

Ce întrebări a adresat Negruță candidaților la funcția de guvernator BNM

Șapte candidați au depus dosarele pentru funcția de Guvernator în cadrul concursului repetat de selectare a candidatului pentru funcția de Guvernator al BNM. Deși Andrian Candu are prerogativa exclusivă de a propune candidatura, acesta a preferat să organizeze de două ori concursuri, unde candidații puteau depune dosarele. La scurt timp, Veaceslav Negruță a postat un articol pe blogul său unde a analizat fiecare candidatură și le-a adresat câte o întrebare.

„Analizând CV-urile şi scrisorile de motivaţie vreau să formulez pentru fiecare dintre candidaţi câte o întrebare publică.

Roman Cernîsev: cum credeţi, care ar fi şansele să deveniţi într-o bună zi guvernator al Băncii Centrale din Israel? După plecarea lui Stanley Fischer au apărut oportunităţi pentru multă lume.

Publicitate

Vadim Brînzan: sectorul financiar preferă, din pacate, zone off-shore. Cum priviţi acest proces şi dacă aveţi sugestii de de-offshore-izare (a proprietarilor şi tranzacţiilor) atât aici, în Republica Moldova, cât şi la nivel internaţional?

Sergiu Cioclea: din experienţa în această regiune, cum vi se par „tranzit”-urile de mijloace financiare, cu miliardele, dintr-o jurisdicţie în altele, preferabil în anumite paradisuri fiscale, şi dacă vedeţi posibilităţi de recuperare ale acestor fonduri stoarse anterior?

Serghei Melnik: ce credeţi despre piaţa de capital din Republica Moldova şi care ar fi perspectivele acestui sector, dar şi a CNPF ca regulator al sectorului financiar non-bancar?

Valeriu Chiţan: unde vedeţi că-i „locul” celor 14,2 miliarde de lei, oferite de BNM băncilor comerciale cu garanţia Guvernului în 2014-2015: în datorie publică sau, totuşi, în „cerinţele BNM faţă de băncile comerciale” în procedură de lichidare?

Victor Timotin: redobândirea independenţei instituţionale a BNM poate fi realizată fără o susţinere şi dialog cu partenerii externi, în condiţiile politice interne din Republica Moldova?

Gheorghe Dimitrov: băncile comerciale clasice tot mai mult simt concurenţă din partea altor sectoare, care vin cu produse capabile să substituie băncile tradiţionale. Cum vedeţi evoluţia şi competiţia din sectorul bancar în Republica Moldova, poate un număr optim de concurenţi în piaţa internă? (dacă e loc de „optim” în condiţii de competiţie).

Sergiu Iachim: vedeţi perspective pentru bănci comerciale specializate în Republica Moldova, de exemplu specializate strict pe creditarea anumitor sectoare ale economiei? Sau universalitatea este modelul de business bancar şi pentru viitor?

Vladimir Munteanu: cum credeţi, dominaţia unui grup relativ mic (ca număr) de bănci în sectorul bancar este dovada lipsei de concurenţă şi „monopolizare concertată” a sectorului bancar (cu transparenţă nesigură a acţionarilor la etapa iniţială) sau sunt tradiţii şi bune practici şi eficienţa este determinantă în această stare de lucruri în Republica Moldova?

Şi o întrebare pentru toţi: instrumentele monetare aplicate de BNM corelează adecvat cu ţintirea inflaţiei (în lei), ca strategie de politică monetară, în condiţiile unei dolarizări/eurorizări pronunţate a tranzacţiilor comerciale interne, unei economii tenebre de peste 35 la sută, statistică oficială parţial eronată , etc.?”, a scris acesta pe blog.

De asemenea, potrivit lui, șansele fiecărui candidat sunt în mâinile ridicate ale celor peste 51 de aleşi.

Precizăm că, potrivit procedurii, președintele Parlamentului urmează să selecteze o candidatură fie din cei care au depus dosarele, fie un nume nou și să îl propună plenului care va decide dacă îl pune sau nu în funcție. Acesta ulterior va trebui să își aleagă echipa de vice-guvernatori.

Totodată, serviciul de presă al Parlamentului a anunțat că președintele Parlamentului, Andrian Candu va convoca marți, 23 februarie, ședința Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul căreia vor fi examinate dosarele de concurs.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal