„Sfântul Graal” și „Visul American”. Cu ce propuneri vin pretendenții la funcția de Guvernator BNM

„Sfântul Graal” și „Visul American”. Cu ce propuneri vin pretendenții la funcția de Guvernator BNM

Cei 9 candidați la funcția de Guvernator BNM, care au depus dosarele, au menționat în scrisorile lor de motivație despre situația grea din țară, dar și câteva planuri printre care armonizarea legislației care reglementează activitatea BNM. Pretendenții au mai inclus și transparentizarea activității BNM dar și stabilizarea sistemului bancar, care a primit o lovitură prin prăbușirea celor trei bănci - BEM, Unibank și Banca Socială. 

Roman Cernișev, moldovean care a activat o bună parte din cariera sa în Israel spune că „recent am auzit despre concursul pentru concursul de Guvernator, și am o dorință de a fi folositor pentru țara mea de baștină în situația grea economică în care se află”. Acesta nu a mai venit cu propuneri sau soluții în scrisoarea de motivare, paragraful de mai sus fiind singurul lucru care menționează Moldova.

Vadim Brînzan face referire la experiența sa în timpul crizei din anii 2008-2009, și o compară cu situația actuală din Moldova. „Toate aceste experiențe pot fi aplicate direct în remedierea situației actuale din sectorul bancar al Moldovei, care este sub stres cauzat nu doar de circumstanțele macroeconomice la nivel global, dar și din cauza unei guvernări proaste, corupție și lipsă de viziune”.

Candidații din ultima zi

Sergiu Cioclea, un alt candidat își propune „Consolidarea și curățirea sectorului bancar”, „reîntoarcerea încrederii publice” dar și „Restabilirea cooperării cu instituțiile financiare internaționale”

„Candidatul care va fi selectat va avea obligația de a avea succes în a rezolva problemele țării și va avea așteptări mari din partea publicului. Obiectivul meu este simplu, să fac un lucru bun pentru a duce țara spre un viitor luminos”, spune acesta în scrisoarea de motivație.

Serguei Melnik, cetățean al Moldovei care a activat în cadrul a mai multor instituții financiare din SUA, spune că proprietatea privată este „sfântul graal” și promite că va aduce „o bucată din visul american în Moldova”.

„Democrații”

Valeriu Chițan, a candidat pe listele PD-ului în 2010, el figurând pe poziţia a 37-a, își propune să revizuiască și să ajusteze cadrul legal pentru consilidarea sistemului bancar, restructurarea sistemului bancar prin identificarea „băncilor nesănătoase”, întărirea prerogativelor regulatorii a BNM, creșterea transparenței și monitorizarea tranzacțiilor mari suspicioase.

Un alt candidat tot cu legătură la Partidul Democrat, este Victor Timotin, care vine cu soluții similare cu cele ale fostului coleg de partid, Valeriu Chițan. Totodată, acesta își propune să transparentizeze BNM și să înceapă tratativele cu FMI. Potrivit Europa Liberă, Timotin a candidat pe lista PD în cadrul alegerilor din 28 noiembrie 2010 figurând în dreptul numărului 12 în lista democraţilor. Curios este că Timotin a fost exclus din listă chiar în noaptea zilei de vineri, 19 noiembrie, cu 9 zile înainte de scrutin. Atunci, locul său a fost luat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, propulsat direct pe poziţia a doua în lista PD.

Necunoscuții de peste hotare

Gheorghe Dimitrov, moldovean cu studii în Italia și care a activat preponderent în companii italiene face referire la studii și experiență, și consideră că „Trebuie să ne resemnăm cu faptul că Moldova este un actor mic influențat de mediul global economic și financiar. De aceea, BNM are nevoie de un lider carismatic, capabil să facă față presiunilor politice interne și exxterne.” Tot el, menționează că este nevoie decineva care să aibă curajul și capabilitatea de a duce rolul BNM la un nou nivel.

Sergiu Iachim s-a mai înscris încă o dată în concurs, dar nu face referire la vreo soluție pentru sistemul bancar.

Ultimul care a depus dosarul Vladimir Munteanu, un alt moldovean care a activat în SUA și menționează un an de studii în cadrul universității Harvard. El își propune să „promoveze cadrul legal necesar”, să promoveze „un Conduct al Business-ului”, „o revizie a structurii BNM”, racordarea legislații bancare cu UE și nu numai.

Astăzi la ora 17.00 urmează să aibă loc Ședința Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul căreia vor fi examinate dosarele de concurs.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal