ÎS MOLDATSA este afectată de reducerea volumul traficului în spațiul aerian al Republicii Moldova, ca urmare a închiderii unor porțiuni ale spațiului aerian al Ucrainei. Autoritățile caută modalități pentru soluționarea problemelor apărute.
Directorul General al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC), Mircea Maleca, a participat la ședința BSCG - Black Sea Caspian Group, care s-a desfășurat în perioada 18-19 februarie 2016, la Kiev, Ucraina.
În cadrul reuniunii s-au discutat aspecte ce țin de normalizarea traficului aerian în zona Mării Negre și intensificarea cooperării regionale în domeniul operațiunilor de căutare/salvare, în conformitate cu recomandările Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI).
În acest context, Directorul General al AAC a salutat procesul de normalizare graduală a traficului aerian în regiune, prin redeschiderea a două coridoare aeriene deasupra Mării Negre. Totodată, Maleca a reiterat necesitatea redeschiderii și altor coridoare, în special celor care traversează spațiul aerian al Republicii Moldova, pentru a recupera din volumul traficului aerian pierdut în 2015 în raport cu 2014.
Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova depune eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor constructive de reanimare a traseelor aeriene care survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv prin promovarea unei politici active în diverse organisme internaționale la care este parte.
Cu suportul EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), a fost evaluat impactul economic pentru Republica Moldova, urmare a închiderii unor porțiuni ale spațiului aerian al Ucrainei. Astfel, a fost stabilit că volumul traficului în spațiul aerian al Republicii Moldova s-a redus cu 52%, ceea ce afectează în mod direct Î.S. “MOLDATSA” - furnizorul de servicii de navigație aeriană din Republica Moldova. Restricțiile au fost aplicate în Estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat.
La finalul ședinței a fost semnată o declarație comună prin care se reiterează intenția statelor membre de a îmbunătăți cooperarea regională la Marea Neagră și se susține efortul depus de toate părțile implicate, în scopul normalizării traficului aerian deasupra Mării Negre.
Vezi și aceste știri

„N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
