VIDEO. Ce reprezintă și cum trebuie să arate o cameră de audiere pentru copii

VIDEO. Ce reprezintă și cum trebuie să arate o cameră de audiere pentru copii

După ce am aflat cum decurge procesul de intervievare a unui copil care a fost victimă sau martor al unei infracțiuni și am descoperit cum trebuie pregătit copilul pentru această etapă (link la emisiune), deschidem ușa în camera în care sunt audiați aceștia.

Copiii care au avut de suferit moral și/sau fizic de pe urma unei infracțiuni nu pot fi intervievați în condiții similare celor în care sunt audiați adulții. Pentru a se putea destănui specialiștilor, camera unde copilul va povesti ce i s-a întâmplat trebuie să fie una maxim prietenoasă pentru el.

Legea prevede că audierea copiilor victime/martori ai infracţiunilor cu caracter sexual, violenţă în familie şi trafic de fiinţe umane are loc în camera de audiere. Scopul audierii în condiții speciale este de a obține informații pertinente și relevante în procesul investigării cauzei, iar camera de audiere este mijlocul de realizare, în același timp, evitându-se revictimizarea copilului pe durata procesului penal.

Cum arată o cameră de audieri pentru copii

Aceasta reprezintă un spațiu pentru audierea minorului, amenajat într-o manieră prietenoasă copilului, având legătură cu camera de vizualizare prin intermediul unui sistem audio-video de circuit închis, astfel încât participanţii la audiere să observe şi să asculte în timp real declaraţiile copilului.

În prezent, în Republica Moldova există opt camere de audiere, amenajate în incinta procuraturilor teritoriale. Acestea au fost amenajate în decursul ultimilor trei ani, iar în incinta lor au fost audiate pînă la 25 de cazuri per cameră de audiere. De asemenea, cele opt camere de audiere din țară reușesc să deservească și raioanele adiacente. În majoritatea raioanelor, în camerele de audiere sunt instalate câte 4 camere video, ceea ce permite persoanelor aflate în camera de vizualizare să vadă imaginea din 4 unghiuri diferite.

Situația reală a camerelor de audiere

Conform unui studiu realizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), unele camere de audiere din Moldova au carențe semnificative. Astfel, în unele spaţii, câteva camere video nu sunt amplasate reușit, filmând audierea dintr-un singur unghi, altele au probleme la capitolul izolării fonice și cel tehnic, iar anumite camere, contrar recomadărilor internaționale, au jucării și păpuși anatomice expuse la vedere.

Într-un video realizat de experții CNPAC, procurorul și șefa-adjunct al Secției minori și drepturile omului de la Procuratura Generală, Mariana Gornea, oferă recomandări cum ar trebui să arate o cameră de audieri ca să fie prieteoasă copilului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal