Unii petroliști sunt alarmați de prevederile noii metodologii de formare a prețurilor la carburanți. Ea prevede stabilirea unei marje comerciale specifice și raportarea prețului de comercializare la cotațiile internaționale. Acest lucru poate crea dificultăți majore pentru companiile petroliere care nu au licență de import a carburanților și le achiziționează de la intermediari.
Astăzi, 23 februarie 2016, au avut loc dezbaterile publice pe marginea proiectului Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care a fost transmisă de privesc.eu.
Proiectul de Metodologie elaborat de ANRE este în conformitate cu Legea nr. 223 din 3 martie 2015 privind modificarea și completarea unor acte legislative, conform prevederilor legale, conține un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat. Astfel, noua metodologie se bazează pe următoarele componente:
- valoarea medie a cotațiilor Platts pentru produsele petroliere principale, sau a cotațiilor Argus DAF Brest propane-butane mix pentru gazul lichefiat;
- cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova;
- marja comercială specifică.
Proiectul de Metodologie stabilește modul determinării prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat la fiecare două săptămâni conform unei formule prestabilite, reieșind din componentele nominalizate mai sus.
O secțiune aparte a proiectului prevede modalitatea de calculare și aprobare a valorii maxime a marjei comerciale specifice. Astfel, pentru primul an de valabilitate a Metodologiei marja comercială specifică se determină în funcție de cheltuielile proprii și profitul participanților la piața internă a produselor petroliere medii înregistrate efectiv în anul precedent, cu aplicarea unui indice de sporire a eficienței pentru reducerea costurilor de import și comercializare a produselor petroliere, stabilit în mărime de 0,2.
De asemenea, pentru următorii ani, începând cu al doilea an de aplicare a Metodologiei, este prevăzută modalitatea de ajustare a marjei comerciale specifice în dependență de unii parametri macroeconomici cu impact major asupra activității de import și comercializare a produselor petroliere.
Marja comercială specifică urmează a fi ajustată în proporție de 70 % la indicele prețurilor de consum în Republica Moldova și 30 % la rata oficială medie de schimb a monedei naționale față de dolarul SUA.
Conform prevederilor legale, noul mecanism de reglementare a prețurilor la produsele petroliere trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul lunii martie.
Unii reprezentanți ai companiilor petroliere consideră că ar putea falimenta în condițiile în care nu posedă licență de import a produselor petroliere și sunt nevoiți să le cumpere de la alte companii care au acest drept.
Totuși reprezentanții ANRE menționează că noile prevederi au ca scop reducerea prețului de comercializare a carburanților și abuzurile din partea unor jucători de pe piață.
În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei se efectuează de 84 de agenţi economici la 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat - de către 69 agenți economici la 469 stații de alimentare.
De remarcat că în România sunt aproximativ 14 mii de stații de alimentare cu benzină și motorină. Totuși vecinii de peste Prut au o populație de circa 8 ori mai mare ca a R. Moldova.
Experții din domeniu remarcă faptul că la orele de vârf stațiile de alimentare auto din R. Moldova funcționează la mai puțin de 50% din capacitate, iar o mare parte din ele sunt amplasate cu încălcarea normelor care sunt în vigoare.
Vezi și aceste știri

La ce etapă se află ancheta de la TRM, în cadrul căreia se investighează votul juriului de la Chișinău la Eurovision

Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
