
Cazul Mozer! CEJ: Rusia, responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului în penitenciarele din Tiraspol
Rusia a fost recunoscută responsabilă pentru arestarea ilegală și încălcarea drepturilor omului în cauza Mozer vs Federația Rusă și Republica Moldova. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Asociației Promo-LEX în cadrul unei conferințe de presă, informează Agora.
・
„A fost o decizie mult așteptată. Această decizie va fi una foarte importantă și un precedent relevant pentru cazurile din Moldova, cât și din alte zone cu conflict înghețat. Cazul Mozer a revenit din 2010, când mama acestui tânăr s-a adresat mai multor instituții internațioanle și naționale. A fost îndreptat la Promo-LEX. Doar datorită eforturilor depuse de către rudele acestui reclamant, a fost posibil ca juriștii să demonstreze că în aceste instituții de tip privat din Transnistria sunt încălcate grav drepturile omului”, a declarat Ion Manole, reprezentantul Asociației Promo-LEX.
„Curtea a decis că arestarea reclamantului de către miliția transnitreană a fost ilegală. Curtea a înregistrat o serie de încălcări a drepturilor omului: aplicarea torturii asupra reclamantului, detenția în condiții inumane în izolatoarele din Tirapsol, violarea libertății omului, încălcarea dreptului la viața privată și dreptul la religie”, a precizat Postică.
Postică a subliniat faptul că este un dosar de impact. „Este primul dosar de acest gen în cazul Ilașcu. Curtea a examinat situația de facto. Constatările Curții vor fi aplicabile pentru toate dosarelor în care au fost violate drepturile omului. Curte Europeană a găsit vinovată doar Federația Rusă în privința reclamantului. Ce ar fi trebuit să facă Rusia sau ce nu ar fi trebuit? Deși arestarea și condamnarea a fost făcută de isntanțele transnistene, acestea erau conduse de către Federația Rusă”, a precizat avocatul.
De asemenea, potrivit avocatului Alexandru Postică, Curtea Europeană a pus la îndoială profesionalismul angajaților din sistemul juridic și legitimitatea legislației transnistrene.
„Curtea a făcut anumite constatări pentru viitor: Instanțele din regiunea transnistreană nu posedă experiență pentru a permite aplicarea arestului. S-a pus la îndoială întreg sistemul din regiunea transnistreană. Adică aceștia nu dispun experiență și profesionalismul necesar pentru așa numită legislație trasnistreană, care a rămas în umbră. Din aceste considerente, Curtea a avut rezerve în privința așa numitei Legislații. În cazul dat Moldova nu este vinovată de violarea drepturilor omului acestui reclamant”, a conchis avocatul Alexandru Postică.
Amintim că, Boris Mozer este un tânăr din stânga Nistrului, care a activat în cadrul unei companii private din regiune. În luna noiembrie 2008, acesta a fost sechestrat de către agenţii de pază ai companiei, fiind obligat să recunoască că ar fi prejudiciat întreprinderea cu o sumă de 40 de mii de dolari. În urma presiunilor psihologice, tânărul a fost forţat să-şi asume vina, alegându-se cu ani grei de închisoare şi cu persecutarea părinţilor. În timp ce era reţinut în cadrul companiei, părinţii tânărului au fost invitaţi la faţa locului pentru a li se prezenta situaţia. Bolnav de astm, Boris tocmai intrase într-o stare de urgenţă, având nevoie să i se administreze medicamentele necesare.
Pentru a i se permite aceasta, administraţia le-a cerut părinţilor să aducă 40 de mii de dolari pentru care era acuzat baiatul. Pentru a-şi salva copilul, părinţii au făcut rost rapid de suma cerută, achitând-o contra unui bon de plată. La scurt timp, administraţia companiei a cerut acestei familii, din nou, 40 de mii de dolari, scrie adevarul.ro. Deoarece nu mai aveau ce vinde şi de unde împrumuta şi dându-şi seama că au devenit victimile unor abuzuri, părinţii au apelat la diferite organizaţii, iar dosarul a ajuns la Asociaţia „Promo-Lex”, care l-a înaintat la CEDO.