Autoritățile doresc un „credit chinez”, chiar dacă nu au valorificat nici un leu din creditul polonez

Autoritățile doresc un „credit chinez”, chiar dacă nu au valorificat nici un leu din creditul polonez

Ministrul Agriculturii Eduard Grama l-a primit miercuri, 24 februarie, pe Excelența Sa Zhang Yinghong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Oficialii au discutat despre acordurile bilaterale în domeniul agriculturii și posibilitatea inițierii unor noi colaborări.

„Acord o atenție sporită colaborării între țărilor noastre în domeniul agriculturii. Timp de aproximativ jumătate de an de când sunt în Moldova am reușit să mă conving de faptul că aveți o țară bogată în resurse agricole și produse agroalimentare de calitate înaltă”, a menționat Excelența Sa Zhang Yinghong.

Ministrul Grama a exprimat interesul pentru inițierea unei linii de creditare după exemplul așa-zisului credit polonez. Totodată Eduard Grama a mai vorbit despre semnarea, în eventual, a unui protocol de liber schimb între Republica Moldova și Republica Populară Chineză în domeniul agroindustrial.

Publicitate

„China este pentru noi un partener important, strategic. Colaborarea cu țara Dumneavoastră este una prioritară pentru noi. Vă exprim deschiderea ministerului și a mea personală pentru avansarea relaţiilor de colaborare”, a spus Eduard Grama.

La rândul său Ambasadorul Zhang Yinghong a comunicat despre faptul că țara sa caută soluții pentru acordarea unor credite tehnice preferențiale pentru Republica Moldova. El a menționat de asemenea posibilitatea accesării suportului prin intermediul agenților economici din Republica Populară Chineză.Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a solicitat suportul ambasadei în organizarea unei întrevederi cu omologul chinez în cadrul vizitei pe care o va efectua în timpul apropiat în China.

Ambele părți au apreciat creșterea volumelor de export a vinurilor moldovenești pe piața chineză. De menționat că în perioada ianuarie-noiembrie 2015, exportul de produse agroalimentare din Moldova în China a înregistrat o creștere de 22,3%. Principalul produs exportat este vinul exportul căruia a sporit în această perioada cu 37%.

Amintim că recent Unitatea de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polone a trecut în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Anterior instituția era subordonată Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. De la lansarea activității sale, în februarie 2015 și până în prezent, instituția nu a acordat nici un credit agricultorilor moldoveni, chiar dacă Guvernul Polonei a pus la dispoziție 100 milioane de euro.

Din informațiile deținute, problema constă în faptul că Ministerul Finanțelor nu transmite dosarele aprobate către organele de resort din Polonia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal