Viceministru al Economiei, despre o nouă fază a gazoductului Ungheni-Iași și ce costuri implică

Viceministru al Economiei, despre o nouă fază a gazoductului Ungheni-Iași și ce costuri implică

Republica Moldova ar putea începe să importe gaze din România prin conducta Ungheni-Iași chiar din această toamnă, a declarat Tudor Copaci, viceministru al Economiei în Republica Moldova, într-un interviu acordat HotNews.ro. În condițiile în care gazoductul se oprește la Ungheni, atât România, cât și R. Moldova, ar trebui ca în următorii doi-trei ani să facă noi investiții într-o conductă care să ducă până la Chișinău, zona cu cel mai mare consum de gaze.

Viceministrul a precizat că au început negocieri cu Romgaz și chiar cu OMV Petrom în privința furnizării de gaze pe teritoriul Republicii Moldova. Într-o primă etapă, Republica Moldova ar putea importa între 50 și 100 de milioane de metri cubi pe an prin conducta Iași-Ungheni, proiect care ar trebui finalizat până în luna august.

Însă, dacă va fi realizată și conducta dintre Ungheni și Chișinău, s-ar putea ajunge la o cantitate de 1,5 miliarde metri cubi pe an care ar putea satisface spre 100% necesarul de consum al Republicii Moldova. Întrebat dacă au fost purtate discuții cu Moldovagaz pentru transportul gazelor românești până la Chișinău, Copaci a spus că această companie „nu are conducte pentru a transporta gaze de la Ungheni până la Chișinău sau are conducte, dar de dimensiuni foarte mici care nu pot să asigure acele cantități de 1,5 miliarde metri cubi”.

Pentru această etapă, cea a realizarii unei conducte până la Chișinau, ar fi nevoie din partea R. Moldova de investiții de circa 70 de milioane de euro în construirea gazoductului și de circa 150 milioane de euro din partea României în stații de compresoare care să asigure o presiune a gazului mai mare.

Însă principalul aspect este cel al prețului la gazele din România care trebuie să fie mai mic decât cel propus de către Gazprom, consideră Copaci. „Un alt element este prețul. Conform pachetelor energetice ale Uniunii Europene, practic, Republica Moldova urmează să procure gaz de la cine îl dă mai ieftin”, a adăugat viceministrul.

În ceea ce privește înființarea unei companii de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, Tudor Copaci a menționat că aceasta va fi avea capital majoritar de stat și va funcționa în paralel cu MoldovaTransgaz care aparține Moldovagaz.

Va fi creată o Întreprindere de Stat ce va administra importul de gaz prin conducta Iași - Ungheni

Agora precizează că la ședința de săptămâna trecută, Cabinetul de miniștri a aprobat o inițiativă care prevede creaarea unei întreprinderi de Stat ce va administra importul de gaz prin conducta Iași - Ungheni.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.