Pachetul de legi cu privire la integritate a fost adoptat de Parlament în prima lectură

Pachetul de legi cu privire la integritate a fost adoptat de Parlament în prima lectură

Legile cu privire la Centrul Național de Integritate, cu privire la declararea averilor și intereselor persoanale dar și modificarea unei serii de acte legislative a trecut astăzi de prima lectură în Parlament. Asta după ce la începutul lunii a fost adoptată de către Guvern. Totul după ce mai bine de un an documentele „s-au prăfuit” pe rafturile birocrației moldovenești, fiind votate în cadrul Guvernului abia după ce PLDM-ul a plecat de la Guvernare. 

În timpul discuției asupra proiectului, Marian Lupu și Vladimir Cebotari au avut un „semi-interogatoriu”.

„Lupu: Îmi trezește un pic de sarcasm și tristețe faptul că de câteva ori au fost făcute acuzații în adresa PD. Ca să punem lucrurile la clar, este adevărat că acest proiect a fost elaborat de către un grup de lucru sub Ministerul Justiției?

Publicitate

Cebotari: DaLupu: Cine erau miniștri? Cebotari:Domnul Efrim și GrosuLupu:De la ce partid? Cebotari:PLDMLupu: Este adevărat că a fost elaborat sub asistența externă? Cebotari:Este adevărat. Lupu: Este adevărat că proiectul a fost prezentat la Guvern pe timpul lui Gaburici? Cebotari:DaLupu:Din partea cui a fost premierul Gaburici?Cebotari: ....

Lupu: Ce fel de suspiciuni și ce fel de acuzații, adică atunci când era un alt ministru al justiției totul era bine cu acest proiect, dar acum apar suspiciuni. Este exact proiectul la care au muncit colegi din alți partid pe care îl susținem”.

La final, liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu a acuzat PD că miniștrii democrați au blocat anterior proiectele în cadrul guvernelor Gaburici și Streleț, pentru a le adopta ulterior și a-și face PR.

„Fracțiunea PLDM a susținut proiectele, le va susține și pe acestea și va veni cu îmbunătățiri”, a declarat Tudor Deliu.

Ce prevăd proiectele?

Proiectul Legii cu privire la CNI are cinci capitole și reglementează modul de organizare și funcționare a CNI, explică împuternicirile comisiei și procedura de control al averilor și intereselor personale. Potrivit documentului votat, se propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care va avea 30 de inspectori de integritate.

Noua structură va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte care vor fi numiți direct de către șeful statului, acțiune întreprinsă anterior de parlamentari. Aceștia vor avea un mandat de 5 ani, iar mandatul va putea fi reînnoit doar o dată. În felul acesta, statul își propune să excludă influența legislativului sau executivului în procesul de numire a conducerii CNI.

De asemenea, va fi instituită și funcția de inspector de integritate, care va fi responsabil de controlul averilor și intereselor personale. Persoana va avea un statut special, iar în cadrul CNI-ului reformat vor munci 30 de asemenea funcționari.

Amintim că în luna iunie 2015, la ședința Guvernului, premierul Chiril Gaburici a cerut ca fiecare ministru să voteze pentru acest pachet, însă doar nouă miniștri au susținut inițiativa. Mai târziu, în luna septembrie 2015, atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și premierul de atunci Valeriu Streleț, au promis că vor reforma instituția, dar intenția nu a fost după până la capăt.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal