Legea privind utilizarea energiei regenerabile, aprobată de Parlament

Legea privind utilizarea energiei regenerabile, aprobată de Parlament

Cu votul a 63 de deputați a fost adoptată în lectură finală Legea privind utilizării energiei din surse regenerabilă. Aceasta vine să armonizeze legislația națională la directivele UE. Astfel, vor fi eliminate mai multe lacune și viduri din legislația națională, care împiedicau dezvoltarea sectorului și respectarea obligațiunilor asumate de Guvern față de Comunitatea Energetică.

Deputații au votat în lectură finală Legea cu privire la promovarea utilizării energiei din surse regenerabilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.200 din 20 martie 2014, în cadrul ședinței Parlamentului care a avut loc astăzi, 26 februarie 2016.

Legea este adoptată în corespundere cu angajamentele R. Moldova în calitate de parte semnatară al Tratatului Comunității Energetice. Astfel, ea vine să armonizeze cadrul legal național la prevederile directivei 28 din 2009 a Parlamentului European. Scopul principal al Legii este crearea uni cadru juridic care să asigure utilizarea și promovarea energie din surse regenerabile, stabilind obiectivele naționale obligatorii privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie.

Publicitate

Legea reglementează activitățile în domeniul surselor reperabile și energie și anume:a) administrarea de stat; b) calculul ponderii energiei din surse regenerabile;c) modalitățile de atingere a obiectivelor naționale;d) principiile și obiectivele politicii de stat în domeniul valorificării surselor regenerabilă de energie;e) condițiile de integrare a surselor regenerabile de energie în sistemul energetic național;f) condițiile de desfășurare a activităților de producere, transport, de distribuție și de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile, a biogazului și a biocarburanților;g) schemele de sprijin pentru valorificarea surselor regenerabile de energie;h) modalitățile de informare cu privire la sursele regenerabile de energie;i) direcțiile principale de colaborare în domeniul vizat.

Anumite contrarieri au fost cu privire la ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2020. Unii deputați insistau ca în Lege să fie stabilită cifra de 20%, însă cu votul majorității a fost fixată ponderea de 17%.

Experții din sectorul energetic remarcă faptul că această lege este necesară pentru stabilirea unor reguli clare de joc pe piața energiei regenerabile, fapt ce va contribui la atragerea marilor investitori în acest sector. Până în prezent marile companii specializate în producerea energiei regenerabile au evitat intrarea pe piața din Republica Moldova, din cauza condițiilor care nu asigură recuperarea investițiilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal