Exportatorii moldoveni calcă pe aceeași greblă: Peste 90% din mere au ajuns pe piața rusească

Exportatorii moldoveni calcă pe aceeași greblă: Peste 90% din mere au ajuns pe piața rusească

Exportatorii de mere din Republica Moldova s-au reorientat din nou pe piața rusească, odată cu ridicarea parțială a embargoului. Astfel, dacă în 2014 merele au fost exportate în 22 de țări, anul trecut acest indicator s-a redus până la 12 state, iar peste 90 % a ajuns pe piața rusească.

În 2015 producția de mere din Republica Moldova se estimează la 250 mii tone sau cu 40% mai puțin decât în 2014. Totodată a fost ridicat embargoul la exportul de mere în Federația Rusă, pentru un anumit grup de întreprinderi. Astfel, cea mai mare parte din producția de mere a fost livrată pe această piață.

Conducerea Asociației Moldova Fruct atenționează exportatorii să identifice piețe alternative și să reducă dependența față de piața rusească, care este foarte instabilă.

„Am muncit foarte mult pentru a elimina monopolul exporturilor în Federația Rusă. Însă odată ce a slăbit puțin presiunea embargoului rusesc noi am uitat de celelalte piețe, dar nu este exclus ca în viitorul apropiat să le căutăm din nou. Trebuie să fim foarte atenți când ne orientăm pe o singură piață. Dacă în rezultatul embargoului în 2014 am exportat în 22 de țări, în 2015 când au fost ridicate parțial restricțiile Federației Ruse, avem exportate mere doar în 11 țării”, a declarat Vitalie Gorincioi Președintele Moldova Fruct, în cadrul Adunării Generală a Asociației care a avut loc pe 25 februarie 2016.

El mai spune că „multe țări europene, precum Italia au doar 10-12% din exportul de mere este orientat spre Federația Rusă. Cu această cantitate te poți orienta pe alte piețe. În timp ce noi cu peste 90% din exporturi care ajung în Federația Rusă când ne vom orienta în altă parte? Din păcate am pierdut interesul de a exporta în Germania, Dubai și alte piețe alternative. În viitorul apropiat Rusia ar putea avea o producție proprie de vreo 2 milioane de tone de mere și noi nu vom putea vinde”, remarcă Președintele Moldova Fruct.

Din datele oferite de Moldova Fruct, peste 90% de exporturi moldovenești au plecat în Federația Rusă și Belarus. Însă experții ne spun că practic toată cantitatea a plecat în Federația Rusă, fiindcă în Belarus sunt consumate preponderent merele poloneze care sunt mult mai ieftine.

...

...

„Este mult mai simplu să exporți în țările CSI și mai ales în Federația Rusă, astfel că exportatorii moldoveni au depus efort minim pe parcursul anului trecut pentru valorificarea piețelor alternative. De fapt, în 2015 a fost foarte dificil să exporți pe piața UE, care e invadată de merele poloneze. Acestea în prezent sunt de două ori mai ieftine față de cele moldovenești. Totodată exportatorii moldoveni nu au experiența transportului pe cale maritimă, care are un potențial foarte mare”, Iurie Fală directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct.

...

Pentru următorii ani experții prognozează o diversificare a exporturilor de mere moldovenești, însă în acest sens este necesar un efort conjugat al autorităților și exportatorilor. Se propune de asemeni diversificarea culturilor care se bucură de o cerere sporită pe piețele internaționale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.