Într-o postare de pe Facebook Maia Sandu salută demisia Procurorului General și sugerează organizarea unui concurs public transparent pentru a schimba starea de fapte.
Maia Sandu scrie că a scris într-o postare recentă pe contul său de Facebook că:
Demisia Procurorului General este, cu siguranță, un lucru benefic. Procuratura sub conducerea lui Corneliu Gurin a fost, în cel mai bun caz, un spectator la „furtul miliardului” și părtașă la acțiuni îndoielnice.
Următorul Procuror General trebuie selectat printr-o procedură transparentă și publică. În acest sens, primordială este desemnarea unei comisii de concurs din care să facă parte oameni credibili, care nu au niciun fel de legătură cu majoritatea parlamentară încropită pe întuneric. Implicarea societății civile și a presei independente este la fel de importantă. De asemenea, trebuie elaborate criterii clare de eligibilitate pentru candidați, proceduri previzibile de desfășurare a concursului (probă scrisă, interviu, verificarea integrității etc.) și indicatori de evaluare meritocratică a competențelor profesionale. Toate acestea vor fi în măsură să evite practicile nefaste când decizia finală a comisiei se lua printr-un simplu vot al membrilor comisiei de concurs. Doar în așa fel, cele mai bune persoane vor fi motivate să-și depună dosarele, iar concursul să nu se transforme într-o farsă, așa cum s-a întâmplat în trecut în cazul selecției celor trei șefi de instituții- a directorului CNA, a Procurorului General și a Guvernatorului Băncii Naționale.
De altfel, avem un exemplu de concurs care s-a realizat conform tuturor rigorilor din acest domeniu și care poate fi replicat în cazul selectării procurorului. Este vorba de concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, organizat și desfășurat de către comisia instituită de Guvern la finele anului trecut. Doar că Guvernul întârzie să confirme alegerea făcută de comisia de experți.
Chiar dacă nu credem că guvernarea își dorește un concurs credibil, vom urmări îndeaproape acest proces și, la fiecare încercare de fentare, vom informa opinia publică și partenerii de dezvoltare.
Amintim că Procurorul General Corneliu Gurin și-a prezentat demisia în cadrul ședinței Parlamentului din 26 februarie 2016. Potrivit acestuia, noua Lege a Procuraturii, aprobată de Parlament, prevede un mecanism clar de alegere a procurorului general, prin concurs public.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
