Investițiile de 60 milioane de euro, anunțate de Investitorul german Draexlmaier și gigantul germano-japonez Sumitomo, vor duce la dublarea numărului de angajați din Zonele Economice Libere, potrivit administratorului Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu.
În acest an companiile Draexlmaier și Sumitomo vor începe procesul investițional Zona Economică Liberă Bălți. Ambele companii intenționează să producă cablaj automobilistic.
„Este o filă nouă de dezvoltare economică și industrială a Republicii Moldova datorită proiectelor investiționale anunțate de către Draexlmaier și Sumitomo, în valoare totală de 60 de milioane de euro. În ultimii 6 ani noi am avut doar trei investiții atât de mari. În 2013 toată țara a atras 144 de milioane de dolari, iar 60 de milioane sunt foarte importante la nivel de țară”, afirmă Marin Ciobanu.
Volumul total al investiţiilor în zonele economice libere, pe întreaga perioadă de activitate ale acestora, conform situaţiei din 1 aprilie 2014 a constituit 200,3 milioane dolari.
Draxelmaier planifică o extindere a capacităților de producere în ZEL Bălți. Anterior această companie a creat deja peste 3 mii de locuri de muncă, iar salariul mediu al angajaților este de 6800 de lei. Cifră anuală de afaceri a gigantului german este de 4 miliarde de euro.
Compania Sumitomo la nivel de grup angajează 1,5 milioane de persoane și posedă o cifră de afaceri de 288 de miliarde de euro. Concernul japonez are peste 100 de direcții de business. Doar sectorul automobilistic are o cifră de afaceri de peste 20 miliarde de euro.
„Până în prezent în zone economice libere s-au creat circa 6 mii de locuri de muncă, iar datorită acestor investiții vor fi angajate încă 6 mii de persoane. Investiția companiei Draxelmaier a fost în regim de așteptare de peste 3 ani, din cauza problemei cu Fiscul. De asemenea a existat problema producerii alcoolului de către compania Vinăria din Vale, care provoca oxidarea pieselor metalice.
Guvernul ar trebui să fie foarte atent ca acești inventori să nu întâmpine probleme, fiindcă ei pot aduce investiții semnificative în mai multe domenii ale economiei moldovenești”, remarcă administratorului Zonei Economice Libere Bălți.
El mai spune că dacă proiectele investiționale urmau să fie negociate în prezent, aceste companii ar fi refuzat să vină pe piața din R. Moldova din cauza furtului miliardului, instabilității politice și a corupției.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
