
Raport comparativ: Auditul legislației naționale în domeniul securității alimentare
Pe 25 februarie, în cadrul unei mese rotunde, au fost expuse rezultatele celui de-al doilea raport comparativ al auditului legislației naționale în domeniul securității alimentare. Raportul a fost elaborat și prezentat de Ion Agafiței, expert internațional în domeniul respectiv. Publicația a vizat evaluarea acțiunilor de reformă ale Guvernului Republicii Moldova în anul 2015, în cadrul proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”.
・
În urma dialogului dintre membrii organizațiilor din domeniu prezenți la eveniment, s-a evidențiat necesitatea semnării și aprobării protocolului inter-instituțional dintre Ministerul Sănătății, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pentru o colaborare mai eficientă dintre instituții și o distribuție clară a rolurilor în domeniul securității alimentare. Al doilea aspect dezbătut aprins a fost legislația ce ține de etichetare și actele normative care se contrazic între ele, inducând în eroare atât producătorul, consumatorul, cât și, într-un final, importatorul. În acest context, expertul a adus drept exemplu legislația din Polonia, care este clară, succintă și foarte practică.
Ion Agafiței: „Polonezii sunt înaintea tuturor țărilor din estul Europei în producția de alimente, căci au un singur act normativ ce cuprinde toate reglementările tehnice privind calitatea produselor.”
Studiile celui de-al doilea raport au arătat că în 2015 au fost înregistrate puține progrese în ce privește armonizarea legislativă în domeniul analizat. Dintr-un număr de 16 acte normative, 14 sunt în curs de elaborare sau de promovare, doar două au fost finalizate, arată datele raportului. În concluzie, s-a accentuat necesitatea uniformizătii legislației în domeniul siguranței alimentelor, eliminarea prevederilor contradictorii și urgentarea avizării proiectelor existente.
În cadrul evenimentului, directorul de programe al Fundației Est-Europene, Dorina Andreev, a menționat: „Fundația noastră va continua activitatea în domeniul securității alimentare. Avem un proiect nou, finanțat de guvernul Suediei, care este o continuare a proiectului actual. Acesta se referă în primul rînd la susținerea celor trei Centre de Asistență a Consumatorilor din Chișinău, Bălți și Cahul. Pe viitor, vrem să încurajăm organizațiile din Republica Moldova să creeze o rețea de ONG-uri, care ar acorda asistență consumatorilor de produse alimentare.”
La eveniment au participat reprezentanți de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC), Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul de Asistență a Consumatorilor și Institutul Național de Standardizare.
Proiectul „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană” este realizat în parteneriat cu Fundația „Europe Foundation” din Georgia, cu suportul Uniunii Europene și este co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
Amintim că Republica Moldova este membru cu puteri depline al Organizației Mondiale a Comerțului din 6 iunie 2001.
P.