Totodată, pentru a selecta membrii Sfatului Țării-2 a fost creat și o platformă online unde doritorii pot vota sau pot propune persoane care să facă parte din acest for.
A doua parte a zilei de 27 martie, atunci când se împlinesc 98 de ani de la votul din Sfatul Țării, va fi marcată de o manifestație de amploare pe artera principală a capitalei Republicii Moldova: un nou marș unionist. Evenimentul va începe la ora 13:00 și va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Amintim că la 27 martie 1918 Sfatul Țării, un for reprezentativ al populației din fosta gubernie „Basarabia”, devenită ulterior „Republica Democratică Moldovenească”, a votat pentru unirea cu România, care pe parcursul acelui an și-a recuperat Bucovina și Ardealul, pentru prima dată după 1600. Totul s-a petrecut în urma unei conjuncturi internaționale favorabile, cauzate de de căderea Imperiului Țarist, cel Austro-Ungar și Otoman, care ocupau până atunci o bună parte din teritorii.
Paralel cu România mai multe popoare din centrul și estul europei și-au căpătat pentru prima dată independența.
Totuși România nu a reușit să-și păstreze teritoriile decât până în vara anului 1940, când a pierdut teritoriul dintre Prut și Nistru, nordul Transilvaniei și Cadrilaterul (sudul Dobrogei).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.