„Prin decizia de astăzi a Curții Constituționale a fost readusă în vigoare norma constituțională care a fost până în anul 2000. Dar, odată cu modificarea Constituției în 2000 au fost modificate și alte legi, inclusiv Codul Electoral (CE). Astăzi CE nu prevede o normă clară de organizare a alegerilor președintelui. Aceasta a fost exclusă atunci când a fost modificată Constituția. În aceste condiții, următorul pas care ar trebui făcut ar fi modificarea Codului Electoral. După aceea, deja se va putea adopta o Lege organică privind modul de desfășurare a alegerilor”, a declarat pentru Agora, președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan.
Chiar dacă decizia de astăzi a Curții Constituționale readuce normele existente până în anul 2000, șeful CEC susține că trebuie adoptate anumite hotărâri în acest sens.
„Nimic nu se întâmplă automat. Legea nu revine de la sine. Trebuiesc adoptate acte de modificare”, a precizat Ciocan.
Referindu-se la vârsta minimă a viitorilor candidați la președinție, șeful CEC admite că magistrații CC ar putut admite parțial anumite solicitări ale autorilor sesizării.
„Nu pot comenta un document care nu l-am văzut încă. Prevederile cu referire la vârstă se conțin într-un articol, modalitatea de alegere este un alt articol. Admit că CC putea accepta integral sau partial anumite solicitări”, a conchis Ciocan.
Amintim că astăzi Curtea Constituționlă a declarat neconstituțională Legea privind modificarea și completarea Constituției adoptată la 5 iulie 2000. Astfel, Curtea a restabilit dreptul cetățenilor de a alege în mod direct președintele Republicii Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.