Biroul Național de Statistică a creionat un portret al femeilor din Republica Moldova. În ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, Agora a făcut un rezumat al statisticilor prezentate. Astfel, femeile din Moldova sunt preponderente în numărul populației (deși se nasc mai rar decât băieții), au mai des studii superioare decât bărbații, însă au salarii mai mici.
Din numărul populaţiei stabile al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2015, 51,9% constituie femeile, iar 48,1% respectiv bărbaţii, asta cu toate că în Moldova se nasc mai mulți băieți decât fetițe. Diferența începe să apară la o vârstă mai înaintată, când femeile deonstrează o speranță la viață mai bună decât sexul masculin.
Speranța la viață
Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 7,9 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 75,4 pentru femei şi 67,5 în cazul bărbaţilor.
Femeile se căsătoresc mai devreme
Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 24 ani, iar la bărbaţi de 26 ani. Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în 2014, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani (45,8%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 ani (52,2%). Căsătoriile la vîrsta de pînă la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 18,9% din numărul căsătoriilor înregistrate la sate au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 7,7%, în mediul urban.
Nivelul de studii
Femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior, 22,3% din femei deţin acest nivel comparativ cu 17,1% din bărbaţi.
Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă.
Femeile câştigă cu 12% mai puțin
Femeile câştigă în medie cu 12,4% mai puţin faţă de bărbaţi (87,6% din salariul mediu al bărbaţilor). Exprimată în valoare numerică, discrepanţa a constituit în medie peste 543 lei. Astfel, salariul mediu a constituit pentru femei 3831,7 lei şi pentru bărbaţi - 4374,9 lei.
Infracțiunile săvârșite de femei
Rata femeilor care au comis infracţiuni este de 78 la 100 mii femei, iar în cazul bărbaţilor de 948 la 100 mii populaţie masculină. Totodată, femeile mai des sunt implicate în săvârşirea infracţiunilor grave: 21,3% din total femei care au fost implicate în săvîrşirea infracţiunilor au comis infracţiuni excepţional de grave, deosebit de grave şi grave, comparativ cu 15,4% în cazul bărbaţilor.
Totodată, studiul relevă că bărbații sunt mai optimiști decât femeile în ceea ce ține starea de sănătate și nivelul de trai.