Soluții pentru eradicarea schemelor de „moldovenizare” a merelor poloneze

Soluții pentru eradicarea schemelor de „moldovenizare” a merelor poloneze
Foto: arogyamasthu.com


Producătorii de fructe sunt alarmați de situația creată, când fructele din UE primesc masiv certificate fitosanitare  moldovenești pentru a fi exportate în Federația Rusă. Acest fapt a provocat stoparea vânzărilor de mere moldovenești. Există mai multe propuneri din partea producătorilor de fructe, Serviciului Vamal și Ministerului Agriculturii, pentru a contracara schemele ilegale. Până la implementarea unor măsuri în acest sens, Federația Rusă anunță condiții mai dure la importul de fructe moldovenești.

De câteva luni Republica Moldova este în centrul unui scandal de amploare în care sunt implicați colaboratorii Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentară (ANSA), care au eliberat certificate fitosanitare pentru mere și pere din Polonia. Cu acte moldovenești această marfă ajungea în Belarus și ulterior în Federația Rusă.

„S-a creat o situație când producătorii autohtoni nu pot exporta nici măcar prin intermediari, fiindcă merele moldovenești sunt mai scumpe decât cele poloneze. De ce să cumpere mere moldovenești cu circa 50 de eurocenți dacă sunt acele poloneze cu 26-28. Astfel, că este mai convenabil să le exporți pe acestea prezentându-le drept moldovenești”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi.

„Ne îngrijorează faptul că problema care s-a creat nu este soluționată rapid și este pus în pericol exportul de produse din noua roadă”, afirmă producătorul de mere,Vlad Gamureac.

Un alt producător din nordul țării mai spune că nu este în lista agenților economici care pot exporta mere în Federația Rusă, chiar dacă are produse de calitate foarte bună. „Nu este clar cum s-a făcut lista exportatorilor, unde este inclus doar un singur producător mare de mere” se indignează producătorul.

Potrivit ultimelor date disponibile, din luna decembrie 2015 și până în prezent au fost eliberate circa 1700 (!) de certificate fitosanitare pentru fructe poloneze. Aceste mărfuri nu au intrat în Republica Moldova și nu au fost supuse controlului din partea Serviciului Vamal moldovenesc. În aceste scheme sunt implicate persoane din Polonia, Lituania, Federația Rusă și Republica Moldova.

„Noi nici nu am văzut aceste mărfuri. Ele au plecat direct în Belarus, fără a fi monitorizate sau verificate de Serviciul Vamal. Pe parcursul anului 2015 în Republica Moldova au fost importate din Polonia 950 tone de mere. Totuși în comparație cu volumele exportate de producătorii moldoveni cantitatea este destul de mică. În primele două săptămânii ale acestui an au fost importate 500 de tone de mere poloneze, prin intermediul a cinci firme care au fost identificate. Prin mijloacele disponibile noi vom identifica soarta acestor mere”, a declarat, Corneliu Croitoru, șeful Direcției Organizarea Controlului Vamal.

El mai spune că în Transnistria sunt aproximativ 10 firme cu drept de export de  mere în Federația Rusă. „Pot să remarc că din acei transnistreni toți sunt moldoveni. Ei exportă din Transnistria mere care de fapt nici nu există în această zonă”, remarcă reprezentantul Serviciului Vamal.

Soluții pentru eradicarea schemei de moldovenizare a fructelor din UE

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova-Fruct propune ca în certificatul fitosanitar să fie indicat nu doar „Republica Moldova”, dar și datele producătorului și chiar numărul facturii. „Acum în certificatul fitosanitar este indicat doar Republica Moldova, fapt ce permite utilizarea schemelor ilegale care prejudiciază producătorii onești. Noi nu avem ce ascunde și suntem disponibili să oferim autorităților aceste informații”, remarcă acesta.

Certificatul fitosanitar eliberat de ANSA este valabil 14 zile. Unii producători declară că aceste acte sunt utilizate de mai multe ori, datorită lacunelor procedurale. Reprezentanții Serviciului Vamal propun o evidență electronică a certificatelor fitosanitare, care ar exclude utilizarea frauduloasă sau repetată a acestor acte.

„Noi ne-am oferit să le facem pentru ANSA o bază de date în ASYCUDA, ca ei să introducă în formă electronică certificatele fitosanitare. Astfel, vom putea să vedem aceste certificate și ele vor putea fi anulate odată ce vor trece hotarul țării. Certificatul fitosanitar eliberat de ANSA va fi legat de declarația vamală și odată ce va ieși din țară nu va mai putea fi utilizat același număr”, afirmă Corneliu Croitoru.

Pentru a exclude aceste scheme se mai propune ca producătorii de fructe să depună declarații în privința producției depozitate, astfel va fi mai simplu de asigurat trasabilitatea acestor produse.

Ministrul Agriculturii declară că în viitor este planificată elaborarea unul registru horticol. „În țară noi avem o problemă cu nedeclararea producției agricole. Astfel, dacă producătorii vor declara că au 100 de tone de fructe, odată cu implementarea registrului horticol, ei vor putea să vândă doar această cantitate. În acest mod va fi asigurată trasabilitatea fructelor produse în Republica Moldova”, remarcă Eduard Grama.

Situația este agravată de faptul că ANSA este în subordinea Guvernului

Ministrul Agriculturii își exprimă îngrijorarea în privința negocierilor cu autoritățile rusești. „Este o problemă foarte mare, fiindcă noi am încercat timp de trei ani să convingem Federația Rusă că nu vom avea reexporturi din UE după semnarea Acordului de Asociere. Acum nici nu știu cum să discut cu cei din Federația Rusă când mie mi se pun pe masă 1000 de certificate fitosanitare, doar pentru mere. Cei care au implementat schema aceasta au gândit-o foarte bine, fiindcă în ea sunt incluse în mare parte întreprinderi din Transnistria și Găgăuzia. Pe de o parte autoritățile rusești le-au permis să exporte și tot aceste companii îi trag pe sfoară. Situația este agravată de faptul că ANSA este în subordinea Guvernului, astfel responsabilitatea cade doar pe umerii Guvernului, Procuraturii, Ministerului Economiei, etc.

Unii funcționari declară că situația ar putea fi schimbată odată cu numirea în funcție al lui Gheorghe Gaberi în funcția de director general ANSA, fiindcă el cunoaște acest domeniu și este dispus să implementeze reformele necesare.

Începând cu 9 martie, Federația Rusă anunță că va înăspri condițiile de import la merele și perele însoțite de certificatele emise de autoritățile moldovenești. Declarația a fost făcută la 3 martie de șeful Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia.

„Importul se va realiza doar prin punctele de control rusești. Noi vom verifica autenticitatea absolut a tuturor certificatelor”, a declarat șeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert.

Cel mai grav ar fi dacă în urma acestui scandal Federația Rusă va impune un embargou total pentru merele moldovenești, în situația când peste 90% din producție ajunge pe această piață. Astfel, din cauza schemelor utilizate de câțiva agenți economici și funcționari corupți, va avea de suferit o ramură importată a economiei din Republica Moldova.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 27 Congaz. Cine sunt doritorii de a accede în Adunarea Populară, ce averi au de declarat și ce funcții au candidații uneia dintre circumscripțiile arondate satului Congaz

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 27 Congaz. Cine sunt doritorii de a accede în Adunarea Populară, ce averi au de declarat și ce funcții au candidații uneia dintre circumscripțiile arondate satului Congaz

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Canabisul ar putea fi scos de pe lista substanţelor interzise
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.