Rata deținuților pe cap de locuitori scade la nivel European, iar potrivit unui raport publicat astăzi de către Consiliul Europei, populația celor încarcerați se ridică la peste 1,6 milioane de persoane. Raportul mai menționează că în Moldova, sunt 201,3 deținuți la 100 de mii de locuitori, iar capacitatea locurilor de detenție este aproape de „completare”, având o rată de 96,5 deținuți la 100 de locuri disponibile. La acest capitol media europeană rămâne la 94 de deținuți.
Totodată, la nivel european rata persoanelor deținute a scăzut cu 7% față de anul precedent. În anul 2014 peste 1,2 milioane de persoane au făcut parte din programe alternative detenției, cum ar fi probațiune, muncă în folosul comunităților și altele. Tot în acest an rata deținuților străini a constituit la media europeană 21,7%. Totuși în statele din Europa Centrală și de est această rată nu depășește 10%.
Raportul mai menționează că în 2014 16% erau deținuți cu sentințe sub un an, iar procentul celor care servesc sentințe mai mari de 10 ani a crescut de la 11,2% la 14,3%. Cea mai frecventă cauză a încarcerării este legat de traficul de droguri - 16,5%, urmată de furt - 14%, jafuri - 13,1% și omor - 12,3%.
Cheltuielile medii pentru un deținut la nivel european în anul 2013 se ridică la 99 Euro. Din instituțiile care au oferit date pentru studiu, luate în total reiese că s-a cheltuit mai mult de 27 de miliarde de EURO pentru întreținerea deținuților și închisorilor.
Studiul a fost elaborat pentru Consiliul Europei de către Școala pentru Științe Criminalistice a Universității de la Lausanne. Acesta conține informații din 50 de departamente ale instituțiilor penitenciare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.
Vezi și aceste știri

Ceban, supărat pe consilierii socialiști: Regret foarte mult că foștii mei colegi bat mână PAS-ului și fac front comun anti-primar

Agenției pentru Eficiență Energetică are un nou director. Funcția e preluată de expertul în energetică, Ion Muntean
