Cu semnăturile Platformei DA  se mai pot iniția două referendumuri

Cu semnăturile Platformei DA se mai pot iniția două referendumuri

Platforma DA va putea iniția un referendum pentru micșorarea numărului de deputați în Parlament sau pentru scoaterea imunității aleșilor poporului, dacă după verificarea de către CEC a semnăturilor colectate nu vor fi găsite nereguli. Astfel Parlamentul va fi obligat să stabilească o dată a referendumului, sau să soluționeze problemele ridicate. Totul deoarece potrivit avizului dat de Curtea Constituțională, inițiatorii referendumului urmau să colecteze semnăturile separat pentru fiecare subiect, astfel fiind 4 subiecte distincte.  Sunt declarațiile secretarului CEC, Andrei Volentir făcute în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la postul public de televiziune. 

„Rămân două proiecte, pentru că semnăturile sunt colectate separat. Prin urmare dacă Curtea a soluționat două întrebări prin hotărârea sa, grupului de inițiativă îi rămâne întrebările referitoare la micșorarea numărului de deputați și cel legat de excluderea imunității Parlamentare. Iar CEC va examina semnăturile”, a menționat Andrei Volentir, secretarul CEC.

Totodată, acesta a menționat că inițiatorii au primit o șansă în plus de la Curtea Constituțională, atunci când a pus cele patru întrebări separat.

Totuși, în acest răstimp grupul de inițiativă a trebuit să colecteze patru liste de semnături, ceea ce însemna câte 400 de mii de semnături pentru fiecare subiect. Astfel mai bine de jumătate din semnături deja nu își au rostul.

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru modificarea Legii supreme pe data de 10 noiembrie a anului trecut. Astfel inițial proiectul care presupunea modificarea a patru articole a Constituției a fost transformat în patru proiecte distincte, care presupunea colectarea pentru fiecare proiect aparte câte 400 de mii de semnături, iar cei care semnau trebuiau să repete procedura de 4 ori.

Cele patru subiecte ce urmau să fie modificate prin intermediul a patru referendumuri erau: modificarea procedurii de alegere a președintelui, instituirea suspendării din funcție a președintelui, și demiterea ulterioară prin referendum, micșorarea numărului de deputați de la 101 la 71 și scoaterea imunității deputaților.

Prin decizia CC de săptămâna trecută, unul din articole deja a fost modificat, al doilea nu a fost atins iar pe ultimele două încă mai pot fi inițiate referedumuri.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.