„Însănătoşirea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova e un proces complicat. Cred că trebuie îndreptate lucruri care s-au strâmbat în ultimii 25 de ani. Şi cred că niciun reformator realist nu se aşteaptă la rezultate peste noapte. Ceea ce noi ne dorim, în primul rând, şi aici vocea noastră se uneşte cu a FMI şi cu a altor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, este să avem o imagine clară a felului în care sistemul bancar din Republica Moldova arată astăzi. Sigur că noi ştim cam cum ar trebui să arate mâine şi în zilele mai bune care vor urma, dar ceea ce cred că trebuie să constituie punctul de plecare este o imagine limpede a sănătăţii, sau lipsei ei, a sistemului bancar moldovenesc de astăzi”, a spus Lazurca.
De asemenea, Lazurca a precizat că pentru România este foarte important ca auditul celor trei bănci, plasate astăzi de Banca Centrală a Moldovei într-un sistem de supraveghere avansată, să se încheie, ca experţii să aibă acces la această analiză.
„Şi să vedem dacă nu există probleme inclusiv în aceste trei bănci, probleme care ar putea să aibă un impact asupra bugetului Republicii Moldova, fiindcă ne amintim ce impact asupra bugetului de astăzi şi de pe următorii 25 de ani a avut Banca de Economii. Miliardele de la bugetul public care au acoperit creditele neperformante, frauda, eventual, din cele trei bănci care au dispărut vor fi acoperite prin valori mobiliare de stat, adică vor ntra ca efort bugetar în bugetul Republicii Moldova pe următorii 25 de ani. Aşadar, cetăţeanul Republicii Moldova va simţi povara fraudelor bancare, tare mi-e teamă, pentru următorii 25 de ani din viaţa Republicii Moldova, tot atâta timp cât a trecut de la independenţă”, a subliniat Excelența Sa.
Lazurca a precizat că partenerii RM doresc să cunoască cum arată sistemul bancar astăzi. „Aşadar, ceea ce noi ne dorim este să ştim dacă nu cumva există probleme în sistemul bancar, probleme încă nedescoperite, care pot avea un impact potenţial similar, Doamne păzeşte, cu impactul pe care Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială l-au creat, în trecut. De aceea, încă o dată, înainte de a şti care este sistemul bancar transparent, performant, optim, eficient pentru Republica Moldova de mâine, ne dorim să ştim cum arată sistemul astăzi. De aceea aceste procese de auditare a celor trei bănci sub supraveghere specială e foarte important. Sigur că miliardul e important. Sigur că e important pentru partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, fiindcă e important pentru cetăţeanul Republicii Moldova. Nu pretindem noi că dăm mai mare importanţă acestui miliard decât cetăţeanul obişnuit al Republicii Moldova. Şi de aceea cu gândul la acest cetăţean, cu gândul la faptul că, până la urmă, el va plăti ineficienţa, lipsa de transparenţă a sistemului bancar, ţinem şi noi să dăm o mână de ajutor guvernului Filip să rezolve această problemă”, a precizat Marius Lazurca.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.