BNM: Inflația scade pentru a doua lună consecutiv

BNM: Inflația scade pentru a doua lună consecutiv
Foto: www.forexinfo.it

Ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a doua lună consecutiv. În luna februarie 2016 acesta s-a micșorat cu 3.1 % față de valoarea din luna precedentă.

În luna februarie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 10.3 %, fiind cu 3.1 % inferior celui din luna precedentă.

De menționat că, ritmul anual al inflației își continuă dinamica descendentă pentru a doua lună consecutiv. Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015.
Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amânarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale.

În luna februarie, rata anuală a inflației a constituit 10.3 la sută, micșorându-se cu 3.1 puncte procentuale față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 3.8 puncte procentuale superioară celei din luna februarie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a preţurilor la produsele alimentare și cea a inflației de bază au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an dar și a secetei din anul precedent. Totuși contribuția acestora a fost una semnificativ inferioară celei din luna precedentă. Astfel, contribuția prețurilor la produsele alimentare s-a diminuat până la nivelul de 4.8 puncte procentuale, iar cea a inflației de bază - până la 3.2 puncte procentuale. Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate s-a redus până la nivelul de 2.4 puncte procentuale, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a constituit minus 0.2 puncte procentuale, exercitând un impact semnificativ inferior celorlalte subcomponente.

Rata inflației lunare a constituit minus 0.5 %, ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare, cele nealimentare și la servicii cu 0.4, 0.5 și 0.8 % respectiv.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna februarie 2016 valoarea de 10.6 %, fiind cu 3.6 % inferioară celei din luna precedentă.

În luna februarie 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0.3 %. Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea preţurilor la componentele „alimentație publică” (1.2 la sută), „țigări” (0.5 la sută), „îmbrăcăminte” (0.5 la sută) și „întreținerea zilnică a gospodăriei” (0.4 la sută).

Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au redus cu 0.4 la sută față de nivelul lunii ianuarie 2016, ca urmare a diminuării preţurilor la „ouă” cu 14.4 la sută, la „legume proaspete” cu 1.1 la sută, la „carne, preparate și conserve din carne” cu 1.0 la sută și la „cartofi” cu 0.7 la sută.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 0.6 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuţii negative la formarea ratei lunare a preţurilor la produsele alimentare au fost înregistrate din partea subgrupelor „legume proaspete”, „fructe proaspete”, „cartofi” şi „carne, preparate și conserve din carne”. De menționat că, diminuarea preţurilor la produsele sus-menţionate a fost influenţată, în principal, de consemnarea pe parcursul lunii a unor temperaturi anormal de ridicate ce au favorizat păstrarea şi comercializarea acestor produse.

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 11.8 %, fiind cu 2.8 puncte procentuale inferioară celei din luna ianuarie 2016 și cu 5.8 puncte procentuale mai mare decât în luna februarie 2015.

În luna februarie 2016, prețurile la combustibili s-au micșorat cu 3.5 % faţă de nivelul lunii precedente. Evoluţia respectivă a fost influenţată preponderent de diminuarea preţurilor la „carburanţi” cu 5.6 %. Totodată, preţurile la „gazul din butelii” și la „cărbunele de pământ” s-au micșorat cu 3.5 și 0.2 la sută respectiv. Preţurile la „lemne pentru foc” și la „combustibil lichid” au rămas la nivelul lunii precedente.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna februarie a constituit minus 2.4 la sută, fiind cu 5.1 puncte procentuale inferior celui din luna ianuarie 2016 și cu 7.7 puncte procentuale inferior celui din luna februarie 2015.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 11.1 la sută, fiind inferior cu 2.0 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente și superior cu 8.6 puncte procentuale faţă de valoarea înregistrată în luna februarie 2015.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)

Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)

Militarii ruși se îndreaptă spre Belarus pentru manevre militare programate în luna februarie

Militarii ruși se îndreaptă spre Belarus pentru manevre militare programate în luna februarie

Advertoriale
Bogdan Spuză a fost desemnat noul CEO al OTP Bank Moldova

Bogdan Spuză a fost desemnat noul CEO al OTP Bank Moldova

Dobândă avantajoasă și fără comision de acordare la refinanțarea afacerii la maib

Dobândă avantajoasă și fără comision de acordare la refinanțarea afacerii la maib

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta
 • 2
  Republica Moldova se află pe locul 87 în lume, după cota utilizatorilor de criptomonede. Câți utilizatori sunt
 • 3
  Acuzat de trădare de patrie și cu averea sechestrată, ex-președintele ucrainean Petro Poroșenko a revenit în Ucraina
 • 4
  Municipiul Chișinău este, de luni, sub Cod Roșu de COVID-19. Ce restricții vor fi impuse
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.