„Curtea a decis să invalideze doar acele prevederi care au generat dezechilibre instituţionale. În special, este vorba despre modificarea substanţială a proiectului iniţial avizat de Curte, în partea ce ţine de modificarea la 3/5 a numărului de voturi necesare pentru alegerea Preşedintelui în Parlament. Anume această modificare a creat blocaje şi crize permanente. Curtea a decis că modificarea vârstei de la 35 la 40 de ani nu este o modificare substanţială și nu a afectat esenţa și unitatea materiei constituţionale în niciun fel”, declară Alexandru Tănase ân cadrul interviului.
Totodată președintele CC îi invită pe cei care au alt punct de vedere, să argumenteze ce dezechilibre instituţionale a generat această modificare tehnică din anul 2000, încât să justifice neconstituţionalitatea ei. Comentând acuzațiile lui Usatîi, care este „afectat” direct de aceste modificări, întrucât are doar 37 de ani, nefiind eligibil în scrutinul care urmează, acesta a răspuns:
„Domnul Usatîi nu a fost în nicio cursă electorală. Prin urmare, nici nu avea de unde să fie exclus. La acest capitol cadrul normativ a rămas intact. Despre faptul că el are o vârstă mai mică de 40 de ani am aflat după adoptarea hotărârii, de la o fostă colegă de la Ministerul Justiţiei. Puteţi fi sigur că nici restul judecătorilor nu i-au consultat CV-ul înainte de a decide că păstrarea censului de vârsta este constituţională”, a comentat președintele CC.
Totodată acesta a adăugat că preşedintele nu va mai fi obiectul unor înţelegeri şi târguri obscure, dar va fi emanaţia poporului.
„Nu vom mai asista la aranjamente de culise pentru acumularea voturilor necesare alegerii şefului statului, deoarece este mult mai complicat să corupi un întreg popor, decât anumite persoane în parte. Prin urmare, viitorul Președinte va avea cu totul alt nivel de legitimitate”, a punctat Alexandru Tănase.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.