Proiectul legii poștei a fost votat, în lectură finală, de către Parlament. Pentru inițiativă au votat 56 de deputați. Documentul, elaborat de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor are scopul, potrivit notei informativesă asigure cetățenii Republicii Moldova cu servicii poștale moderne, conform standardelor europene de calitate, și la tarife accesibile. Inițiativa însă este criticată dur de către societatea civilă și de opoziția Parlamentară, care o văd ca un atac asupra presei scrise.
Nota informativă mai menționează că documentul prevede liberalizarea continuă a sectorului poștal. Sub rezerva statului rămâne doar serviciul de trimitere a corespondenței cu limitele de greutate de până la 350 de grame. În calitate de organ de reglementare a sectorului poştal urmează a fi desemnată Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.
„Majoritatea face jocul persoanelor care doresc să-şi privatizeze serviciul public poştal. Consecinţele adoptării acestei legi s-ar putea să le simtă pe pielea lor editorii de presă scrisă din Moldova”, a comentat directul API, Petru Macovei.
În cadrul dezbaterilor a avut o reacție și deputatul PSRM, Corneliu Furculiță care a menționat că „Legea cu privire la poștă pune mass-media sub pericolul monopolului, care vor trebui singure să decidă dacă să vândă sau nu ziarele. Astăzi pentru Poștă nu este convenabil să distribuie ziare, întrucât au preluat mai multe atribuții deținute anterior de Banca de Economii. Adoptarea acestei legi va bate ultimul cui în sicriul prese scrise din Moldova”.
Proiectul a fost anterior votat în prima lectură în ultima ședință din anul 2015, pe 29 decembrie.
Vezi și aceste știri

PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)

Primul în Moldova, amendat cu 27 de mii de lei pentru lipsă de imparțialitate și bună-credință

Demisie la Grădina Zoologică din capitală: Șeful instituției, rămas fără funcție, după un audit intern
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
