Adevărul: Războiul rece pentru Termocom trece în fază activă

Adevărul: Războiul rece pentru Termocom trece în fază activă
Foto: flux.md


Situaţia în jurul proiectului de restructurare a sistemului termoenergetic din Capitală şi de fuzionare a întreprinderii Termocom cu CET-1 şi CET-2 se complică de la o zi la alta. După mai multe amânări, pe 31 ianuarie 2014 Adunarea Acţionarilor Termocom a aprobat, în sfârşit, decizia de comasare şi se părea că realizarea proiectului va începe în scurt timp. Pe 17 februarie, însă, în baza unei cereri depuse de consilierul socialist Elena Hrenova, Judecătoria Centru din Chişinău a decis să suspende hotărârea respectivă „până la pronunţarea deciziei instanţei asupra fondului cauzei”, scrie adevărul.md.

Drept motiv a fost invocat faptul că Primăria Chişinău a încălcat legea împuternicindu-l pe reprezentantul său la Adunarea acţionarilor să susţină atribuirea unei cote de 5,15%, pentru Consiliul Municipal, deşi decizia votată de aleşii locali la 18 decembrie 2013 prevedea că ar trebui să-i revină 33,5% din capitalul noii întreprinderi, precum şi trei din cele şapte locuri în consiliul de administraţie.

Viceministrul Economiei Tudor Copaci s-a arătat îngrijorat de decizia instanţei. Potrivit lui, aceasta mărește durata de restructurare a sistemului termoenergetic din Chişinău şi pune în pericol întregul proces de fuziune. „Termocomul ar trebui să conteste încheierea judecătorească şi să atragă şi Ministerul Economiei în proces, ca intervenient, pentru a finaliza litigiul. Dacă procesul va fi tergiversat, consiliul creditorilor poate reveni la varianta de lichidare juridică a Termocomului”, a menţionat Copaci.

Administraţia Capitalei nu a comentat, deocamdată, situaţia.

Situaţia se complică şi ca urmare a faptului că, la cererea CET-2, au fost blocate toate conturile bancare ale Termocom (36 în total), pentru încasarea unei datorii de 123,2 milioane de lei. „E o acţiune de intimidare, care periclitează activitatea întreprinderii. Termocom nu are în conturi asemenea mijloace financiare, iar pentru a le acumula este necesară o perioadă îndelungată”, se precizează într-un comunicat de presă al întreprinderii. Potrivit administraţiei Termocom, blocarea conturilor va însemna şi „cheltuieli suplimentare de 3,7 milioane de lei pentru achitarea onorariului executorului judecătoresc”.

Directorul Termocom, Mihai Cernei, dă asigurări că furnizarea energiei termice nu va fi sistată, dar cere intervenţia urgentă a autorităţilor. „Noi facem totul ca lumea să nu fie afectată. Administraţia Capitalei ştie care e situaţia, dar, din păcate, nu întreprinde nimic”, se plânge managerul.

Expertul în energetică Ruslan Surugiu susţine că o astfel de evoluţie a evenimentelor era previzibilă, mai ales în condiţiile în care există interese majore în acest sector. „În situaţia creată, soluţia cea mai la îndemână este lichidarea Termocomului şi transmiterea tuturor activelor creditorului principal, CET-2. Nu este cea mai bună, dar se pare că alta nu există. Dacă se va merge pe această cale, cel mai mult va avea de pierdut administraţia Capitalei, care, astfel, nu va mai avea nicio posibilitate de a influenţa sectorul termoenergetic. La fel, vor avea de pierdut şi unii acţionari minoritari, ale căror drepturi nu se ştie cum vor fi reprezentate în viitoarea companie”, constată specialistul.

Tergiversarea procesului de reorganizare a sistemului termoenergetic din Chişinău ar putea duce la ratarea asistenţei financiare în valoare de circa 100 de milioane de dolari, promisă de Banca Mondială.

Cifra datoriilor acumulate de Termocom faţă de CET-1 şi CET-2, Moldovagaz şi alţi furnizori se ridică la 2,5 miliarde de lei. Proiectul de restructurare a sectorului termoenergetic prevede că, în urma fuzionării CET-1 şi CET-2 cu distribuitorul de căldură din Chişinău, va fi creată o mega întreprindere cu un capital de 1,68 miliarde de lei. Cota majoritară în capitalul noii companii urma să fie deţinută de CET-2 şi CET-1 - circa 95%, iar Consiliul Municipal să-i revină doar 5,15%. Dacă se reuşea fuziunea până la 31 decembrie 2013, instituţiile financiare internaţionale erau gata să dea circa 120 de milioane de dolari. Amânarea a dus deja la ratarea unui grant de 20 de milioane de dolari.

(video) Lazăr bate alarma: Termocom riscă lichidarea juridică

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.