Ucraina este singura țară din lume vulnerabilă în fața poliomielitei. Moldova e în pericol?

Ucraina este singura țară din lume vulnerabilă în fața poliomielitei. Moldova e în pericol?

Potrivit theguardian.co.uk și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ucraina ar putea deveni singura țară din lume fără remediu pentru poliomielită din cauza întârzierilor în licențierea unui nou vaccin.

Potrivit theguardian.co.uk și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ucraina ar putea deveni singura țară din lume, fără remediu pentru poliomielită, din cauza întârzierilor în licențierea unui nou vaccin.

Lucrătorii din domeniul sănătății din Ucraina, în prezent țin piept unui focar de poliomielită izbucnit încă în 2010, iar din luna aprilie aceștia vor rămâne fără arme de luptă împotriva acestei infecții întrucât administrarea vaccinurilor de versiune mai veche trebuie să fie oprită, iar vaccinurile lichidate.

Inițiativa globală de eradicare a poliomielitei, condusă de OMS, a planificat la nivel mondial înlocuirea de luna viitoare a vaccinurilor de poliomielită de tip trivalent cu cele de tip bivalent. Vaccinurile trivalente urmează să fie distruse pentru a preveni orice posibilitate potențială de transmitere.

Republica Moldova se află în zona de risc

La momentul actual, Ucraina este singura țară care folosește vaccinuri trivalente și nu este pregătită pentru trecerea la cele bivalente. Potrivit managerului OMS pentru focarul de poliomielită ucrainean, Dennis King „ca urmare, copiii neprotejați din Ucraina vor permite și vor facilita circulația virusului în continuare. Atât timp cât virusul se va răspândi aici (n.r. în Ucraina), există situație de risc pentru Europa și vecinii Ucrainei”.

În pofida embargoului comercial, până și Coreea de Nord, comunitățile din Siria și Yemen vor primi vaccinurile de tip nou. Chiar și cele mai violente campanii de anti-vaccinare, din unele țări nu vor să deraieze inițiativa de eradicare, conform declarațiilor lui King.

Rădăcina tuturor impasurilor - corupția

Ministerul Sănătății ucrainean susține că campania de anti-vaccinare este motivul principal pentru care Kievul încă nu a fost în stare să licențieze vaccinurile bivalente.

„Noi luptăm nu doar cu focarul de poleomelită dar și cu speculațiile și manipulările din spate care se referă la calitatea vaccinurilor și necesitatea lor în general”, a menționat vice-ministrul sănătății, Igor Perehineț.

Potrivit comisarului parlamentar pentru sănătate al Ucrainei, Dr Olga Boholomeț, conflictul vaccinurilor este unul din simptomele corupției înrădăcinate adânc în sistemul de îngrijire a sănătății. Aceasta a menționat că „Există specialiști care activează în Ministerul Sănătății (responsabili pentru licență și protocolurile clinite). De exemplu, noi avem terapeuți, oftalmologi, obstetricieni și psihiatri. Ei nu sunt plătiți de către minister, dar ei fac aceste decizii și eu sunt plătiț ilegal de către companiile farmaceutice”.

Poliomelita, numită și paralizie infantilă, este o infecție cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale respiratorie, fecal-orală și invadează sistemul nervos central, dereminând paralizii la nivelul membrelor uneori ireversibile. Este o boală epidemică și contagioasă ce afectează, mai ales, copiii cu vârsta de până la 5 ani, iar singura metodă de prevenire recomandată de medici este vaccinarea antipoliomielitică.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.