Numărul personalului medical din Moldova se află în scădere, potrivit unor date publicate de către Ministerul Sănătății citat de portalul Sanatate.INFO. Astfel, pe parcursul unui singur an țara noastră a pierdut peste 500 de specialiști. Dintre aceștia - aproximativ 30 sunt medici, iar 468 - asistenți medicali.
Mai exact, în sistemul național de sănătate muncesc 10.397 de doctori, pe când în 2014 numărul acestora era de 10.424. Astfel, per total, nivelul asigurării instituțiilor medicale cu doctori a ajuns la 84%, cu aproximativ două procente mai puțin decât în 2014.
Datele arată că într-un singur an numărul medicilor de familie care au părăsit sistemul medical din țară a ajuns la aproximativ 60, specialiști de profil terapeutic - 23, iar ginecologi - 10. În schimb, a crescut, deși nesimnificativ, numărul chirurgilor, al pediatrilor, al psihiatrilor, și doctori de specializări mai înguste.
otrivit datelor Ministerului Sănătății, printre regiunile cu cele mai mari probleme la capitolul asigurare cu personal medical se numără raionul Cantemir, Ștefan Vodă, Cimișlia, Fălești, Nisporeni, etc. În Cantemir, de exemplu, muncesc aproape de două ori mai puțini doctori decât ar fi nevoie, în timp ce celelalte raioane enumerate sunt asigurate cu personal medical în proporție de cel mult 73%.
În același timp, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă figurează 387 de posturi vacante în domeniul sănătății, fiind cel mai solicitat domeniu. Astfel, potrivit datelor ANOFM, instituțiile medicale din țară caută 145 de asistenți medicali, 117 de medici specialiști, 33 de specialiști în medicina generală și 30 de medici de familie. De asemenea, sunt căutați și farmaciștii - 24 de posturi vacante, felcer laborant - 13 posturi, medic stomatolog - 5, laborant farmacist - 5, medic statistician - 4, etc.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
