Cinci raioane pot primi granturi de 100.000 euro pentru crearea PPP-urilor de livrare a energiei din biomasă

Cinci raioane pot primi granturi de 100.000 euro pentru crearea PPP-urilor de livrare a energiei din biomasă
Foto: www.economica.net


Conducerea raioanelo poate aplica la concursul de creare a Parteneriatelor Public-Private în prestarea serviciilor de livrare a energiei din biomasă. Proiectul Energie şi Biomasă va acorda granturi în mărime de 100.000 euro pentru 5 raioane selectate, bani ce urmează a fi investiţi în dezvoltarea serviciilor de PPP.

Proiectul Energie şi Biomasă invită raioanele să aplice la concursul de creare a Parteneriatelor Public Private (PPP) în prestarea serviciilor de livrare a energiei din biomasă. Raioanele interesate să dezvolte servicii private de producere şi livrare a agentului termic pe biomasă instituţiilor publice pot depune dosarul de intenţie în perioada 22 martie - 18 aprilie curent.
Proiectul Energie şi Biomasă va acorda, din fonduri europene, granturi în mărime de 100.000 Euro pentru 5 raioane selectate, bani ce urmează a fi investiţi în dezvoltarea serviciilor de PPP. Autorităţile selectate vor beneficia, de asemenea, de asistenţă tehnică şi financiară a Proiectului Energie şi Biomasă în elaborarea studiului de fezabilitate, precum și în lansarea concursului de selectare a partenerului privat.

Aplicanţii eligibili pentru participarea la concurs trebuie să întrunească următoarele criterii minime:
• Să reprezinte Administrația Publică Locală de nivelul II;
• Să demonstreze cunoștințe în constituirea unui Parteneriat Public - Privat (PPP) și să probeze (în formularul de aplicare) fezabilitatea creării Parteneriatului Public - Privat Propus.
• Să dispună de potențial sporit de organizare a unui serviciu unic de încălzire a obiectelor publice cu energie din biomasă.
Pentru a participa la concurs, autoritățile locale de nivelul II trebuie să prezinte următoarele acte:
• Cererea de finanțare - completată în limbile română sau rusă. Cererile de finanţare completate de mână nu vor fi acceptate;
•  Declarația Solicitantului;
•  Acord de exprimare a intenției de Asociere cu proprietarii și gestionarii clădirilor propuse pentru PPP
Fiecare autoritate publică locală de nivel 2 urmează să indice în setul de documente şi lista clădirilor publice ce sunt sau urmează a fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Clădirile propuse pentru trecerea la noul serviciu de PPP trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
• Suprafața încălzită mai mare de 500m2;
• Sistem de încălzire interior funcţional;
• Numărul beneficiarilor mai mare de 100 şi un potenţial de funcționare mai mare de 10 ani;
• Starea clădirii bună sau satisfăcătoare
• Dorința și angajamentul instituţiilor beneficiare de a fi racordate la sisteme de încălzire pe biomasă;
• Nu vor fi acceptate clădiri în care au fost instalate centrale de încălzire pe gaz în ultimii 5 ani din fondurile donatorilor internaționali. 

Setul de documente pentru înscriere în concurs, precum şi criteriile de selectare sunt accesibile pe pagina web www.biomasa.md.

Modelele de parteneriat public-privat în producerea și livrarea agentului termic pe bază de biomasă sunt pe larg utilizate în statele Uniunii Europene şi urmează a fi dezvoltate în Republica Moldova din fonduri europene prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă. Parteneriatele public-private în livrarea energiei din biomasă prezintă o serie de avantaje pentru autoritățile publice locale, acestea fiind scutite de procedurile de achiziții a biocombustibilului, de asigurare a calităţii acestuia, precum şi de deservire a centralelor termice.

„Toate aceste responsabilităţi vor reveni agentului economic care, în bază contractuală, va asigura un nivel înalt de servicii de încălzire în obiectivele publice, precum și va asigura un lanț competitiv de livrare a produselor și deservire a sistemelor de încălzire pe toată perioadă contractuală stabilită”, susţine Oleg Brinză, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. „Toate acestea vor fi asigurate prin motivarea partenerului privat, care va asigura o investiție proprie cel puţin jumătate din valoarea investiţională a proiectului propus. Investiții noi în localitățile noastre, sisteme de încălzire moderne, locuri noi de muncă și condiții mai bune pentru beneficiarii instituţiilor publice - iată avantajele care se deschid raioanelor ce vor participa la concurs”, afirmă specialistul.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 2
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 3
  Peste 1.000 de infectări noi în Moldova: Printre acestea, 869 de persoane nevaccinate
 • 4
  R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.