Cinci raioane pot primi granturi de 100.000 euro pentru crearea PPP-urilor de livrare a energiei din biomasă

Cinci raioane pot primi granturi de 100.000 euro pentru crearea PPP-urilor de livrare a energiei din biomasă
Foto: www.economica.net

Conducerea raioanelo poate aplica la concursul de creare a Parteneriatelor Public-Private în prestarea serviciilor de livrare a energiei din biomasă. Proiectul Energie şi Biomasă va acorda granturi în mărime de 100.000 euro pentru 5 raioane selectate, bani ce urmează a fi investiţi în dezvoltarea serviciilor de PPP.

Proiectul Energie şi Biomasă invită raioanele să aplice la concursul de creare a Parteneriatelor Public Private (PPP) în prestarea serviciilor de livrare a energiei din biomasă. Raioanele interesate să dezvolte servicii private de producere şi livrare a agentului termic pe biomasă instituţiilor publice pot depune dosarul de intenţie în perioada 22 martie - 18 aprilie curent.
Proiectul Energie şi Biomasă va acorda, din fonduri europene, granturi în mărime de 100.000 Euro pentru 5 raioane selectate, bani ce urmează a fi investiţi în dezvoltarea serviciilor de PPP. Autorităţile selectate vor beneficia, de asemenea, de asistenţă tehnică şi financiară a Proiectului Energie şi Biomasă în elaborarea studiului de fezabilitate, precum și în lansarea concursului de selectare a partenerului privat.

Aplicanţii eligibili pentru participarea la concurs trebuie să întrunească următoarele criterii minime:
• Să reprezinte Administrația Publică Locală de nivelul II;
• Să demonstreze cunoștințe în constituirea unui Parteneriat Public - Privat (PPP) și să probeze (în formularul de aplicare) fezabilitatea creării Parteneriatului Public - Privat Propus.
• Să dispună de potențial sporit de organizare a unui serviciu unic de încălzire a obiectelor publice cu energie din biomasă.
Pentru a participa la concurs, autoritățile locale de nivelul II trebuie să prezinte următoarele acte:
• Cererea de finanțare - completată în limbile română sau rusă. Cererile de finanţare completate de mână nu vor fi acceptate;
•  Declarația Solicitantului;
•  Acord de exprimare a intenției de Asociere cu proprietarii și gestionarii clădirilor propuse pentru PPP
Fiecare autoritate publică locală de nivel 2 urmează să indice în setul de documente şi lista clădirilor publice ce sunt sau urmează a fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Clădirile propuse pentru trecerea la noul serviciu de PPP trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
• Suprafața încălzită mai mare de 500m2;
• Sistem de încălzire interior funcţional;
• Numărul beneficiarilor mai mare de 100 şi un potenţial de funcționare mai mare de 10 ani;
• Starea clădirii bună sau satisfăcătoare
• Dorința și angajamentul instituţiilor beneficiare de a fi racordate la sisteme de încălzire pe biomasă;
• Nu vor fi acceptate clădiri în care au fost instalate centrale de încălzire pe gaz în ultimii 5 ani din fondurile donatorilor internaționali. 

Setul de documente pentru înscriere în concurs, precum şi criteriile de selectare sunt accesibile pe pagina web www.biomasa.md.

Modelele de parteneriat public-privat în producerea și livrarea agentului termic pe bază de biomasă sunt pe larg utilizate în statele Uniunii Europene şi urmează a fi dezvoltate în Republica Moldova din fonduri europene prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă. Parteneriatele public-private în livrarea energiei din biomasă prezintă o serie de avantaje pentru autoritățile publice locale, acestea fiind scutite de procedurile de achiziții a biocombustibilului, de asigurare a calităţii acestuia, precum şi de deservire a centralelor termice.

„Toate aceste responsabilităţi vor reveni agentului economic care, în bază contractuală, va asigura un nivel înalt de servicii de încălzire în obiectivele publice, precum și va asigura un lanț competitiv de livrare a produselor și deservire a sistemelor de încălzire pe toată perioadă contractuală stabilită”, susţine Oleg Brinză, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. „Toate acestea vor fi asigurate prin motivarea partenerului privat, care va asigura o investiție proprie cel puţin jumătate din valoarea investiţională a proiectului propus. Investiții noi în localitățile noastre, sisteme de încălzire moderne, locuri noi de muncă și condiții mai bune pentru beneficiarii instituţiilor publice - iată avantajele care se deschid raioanelor ce vor participa la concurs”, afirmă specialistul.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Au reluat dialogul. Macron l-a sunat pe Putin pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară din Zaporijia

Au reluat dialogul. Macron l-a sunat pe Putin pentru a discuta despre situația de la centrala nucleară din Zaporijia

Decizia magistraților: Încă 20 de zile de arest preventiv pentru Petru Merineanu, cumnatul ex-președintelui Igor Dodon

Decizia magistraților: Încă 20 de zile de arest preventiv pentru Petru Merineanu, cumnatul ex-președintelui Igor Dodon

728 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Republica Moldova. Alți 400 sunt la evidența autorităților

728 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Republica Moldova. Alți 400 sunt la evidența autorităților

Advertoriale
 A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
  DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
Cele mai populare
 • 1
  Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)
 • 2
  FC Zimbru, amendat cu 25.000 de lei din cauza unui mesaj afișat de fani (FOTO)
 • 3
  Imagini din celula în care este deținută Marina Tauber. ANP: Este singură și asigurată cu obiecte de primă necesitate (FOTO)
 • 4
  Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.