Analiză: 5 eșecuri în realizarea prevederilor Planului Urbanistic General al Chișinăului, după 9 ani de la aprobare

Analiză: 5 eșecuri în realizarea prevederilor Planului Urbanistic General al Chișinăului, după 9 ani de la aprobare
Foto: www.basarabia.md


Pe 22 martie s-au împlinit 9 ani de la adoptarea Planului Urbanistic General al Chișinăului de către Consiliul Municipal Chișinău. Fostul Consilier municipal Ghenadie Ivascenco constată că în mare parte obiectivele nerealizate, iar dezvoltarea capitalei merge pe un alt făgaș.

Pe 22 martie 2007 a fost aprobat Planul Urbanistic General (PUG) al Chișinăului. Ghenadie Ivascenco constată că după la 9 ani de la aprobarea Planului Urbanistic General Principalele majoritatea obiectivelor propuse au rămas nerealizate.

Principalele cinci totalizări sunt:

- În disonanță cu calculele inițiale, peste 2 mln. m2 de spații locative au fost „localizate” în zonele construcțiilor existente (conform calculelor PUG, urmau nu mai mult de 400 mii m2 de blocuri locative să fie amplasate în țesuturile urbane existente, în realitate fiind ”localizate” peste 2,6 mln m2).

- Valorificarea „terenurilor noi” nici nu a demarat. Terenurile libere propuse spre valorificare pentru zone rezidențiale noi (cca 600 hectare cu un potențial de peste 2,5 mln. m2 spațiu) au rămas nevalorificate (Șoseaua Balcani/Poltava, Budești-2 și Aeroport).

- Gradul de realizare a măsurilor în direcția fluidizării transportului este sub 10-15%.
Două cele mai mari „restanțe” sunt „extinderea străzii Studenților până la Mircea cel Bătrân” și „extinderea străzii Albișoara până la Calea Ieșilor”. Dacă aceste proiecte (relativ „ieftine”) erau realizate, problema marilor ”blocaje” de azi din zonele Alecu Russo/Moscova și Kentfrord erau parțial deja rezolvate.

- „Marile ambiții” ale orașului de a ecologiza zona râului Bâc prin redislocarea entităților industriale poluante din centrul orașului, nici măcar nu a fost inițiată la nivel tehnic/de documentație.

- Obiectivul de extindere a spațiilor verzi cu 55 hectare (pentru parcuri) și 31 hectare (pentru păduri) a rămas pe hârtie. Ba din contra, în multe privințe, situația chiar a regresat.

Ce dorește municipalitatea să facă mai departe?
Aparent, Primăria și Consiliul Municipal Chișinău analizează la moment 3 scenarii posibile de urmat:

(a) Elaborarea unui PUG nou, pentru că actualul nu se implementează și, respectiv, nu are rost să mergem mai departe cu „ceva ce nu lucrează”. Să facem unul nou - „de la zero” (Ar dura vreo 4-5 ani până la aprobare și ar costa bugetul minim 10-15 milioane de lei)

(b) Actualizarea PUG-ului existent, pentru a corecta „greșelile” și pentru „ajustarea cu noile realități” (ar costa bugetul minim 5-10 mln. de lei)

(c) Lăsăm totul așa cum este până în 2020, când expiră termenul PUG-ului în vigoare.

Potrivit lui Ghenadie Ivascenco toate 3 scenarii sunt „perdante”, pentru că nu se va schimba absolut nimic, indiferent de strategia aleasă.

Pentru că:
- dacă se ignoră PUG-ul actual, mai mult ca probabil că și următorul (nou sau actualizat) PUG va deveni „cârpă de șters podelile”…

- dacă mergem așa mai departe prin inerție cu același PUG, atunci vom continua să trăim în „2 lumi paralele”: una prevăzută de „film” (PUG) și alta exprimată prin „viața reală”…

Ce s-ar putea de făcut pentru a reveni la normalitate?

1: PUG trebuie actualizat, fără nici un fel de rezervă. Pentru că, între timp - pe parcursul ultimilor 9 ani, a fost construită o „realitate nouă” (inclusiv prin ne-implementarea PUG-ului existent), care schimbă „regulile jocului”.

2: Dar, înainte de actualizarea PUG-ului, trebuie îndeplinite câteva premise obligatorii, care ar face un PUG „implementabil”. Aceste premise se referă la ”ajustarea managementului procesului”:

- Dezvoltarea urbanistică a Chișinăului trebuie să aibă un „ideolog” în interiorul Primăriei. Acesta poate fi ori Primarul (vedeți cazul primarului Tieranei Edi Rama sau primarului or. Vinitza/Ukraina), ori Arhitectul-șef (similar cazurilor de „reformă urbanistică” din Tbilisi, Riga, Oradea, Arad, Timișoara și Cluj), ori în cel mai rău caz - un Vice-Prirmar „vizionar” și ”puternic”.

- Reforma managementului urbanistic. Actualmente, Arhitectul-șef al orașului este 100% ocupat cu „semnarea documentelor”. Timp pentru „viziune”, „planificare”, ”brainstorming” și „consultare” el nu are. Este și normal… De aceea, funcția de Director al Direcției Urbanism și Arhitectură trebuie separată cu cea de Arhitect-șef al orașului (vedeți cazurile Riga și Tbilisi, spre exemplu, și nu numai). Arhitectul-șef al orașului trebuie să fie ocupat 100% cu planificarea dezvoltării și controlul îndeplinirii planului….

- Evaluarea, recunoașterea și eliminarea ”scăpărillor regulatorii” care au dus la ”încălcarea PUG-ului” (e.g. vedeți cum prin un PUD semnat de funcționari poate fi schimbat în totalitate PUG-ul pentru o parcelă anumită).

3: Numai după „satisfacerea acestor premise obligatorii” se poate de vorbit de”actualizarea PUG existent”.

Totodată, în nici un caz nu trebuie de mers pe calea care la moment deja s-a propus de municipalitate (și pentru care deja s-au plătit bani): (i) elaborarea de o instituție de stat din Moldova (UrbanProiect sau ChișinăuProiect) și (ii) în baza unui caiet de sarcini scris și propus de niște băieți din ChișinăuProiect (care în viața lor nu au mai făcut așa ceva și nici măcar nu au studiat cu se face acest lucru în orașele din Europa).

4: Respectiv, actualizarea PUG-ului va trebui în mod imperativ încredințată unor urbaniști europeni, nu moldoveni. Pentru că ai noștri nu au experiența necesară și nu vor produce nimic bun, la această etapă. Asta doare, dar asta este adevărat…
Evident, un PUG

Actualizat de urbaniștii europeni, ar costa mult mai mult decât același lucru făcut de ai noștri. Dar (similar majorității orașelor în tranziție), există donatori - dornici să „acorde o mână de ajutor Chișinăului”. Dacă vor fi solicitați, desigur…

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani

Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani

Igor Grosu explică alegerea Avocatului Poporului: „Am votat în cadrul fracțiunii și majoritatea erau pentru Moloșag”

Igor Grosu explică alegerea Avocatului Poporului: „Am votat în cadrul fracțiunii și majoritatea erau pentru Moloșag”

Igor Grosu va candida la funcția de președinte al partidului PAS

Igor Grosu va candida la funcția de președinte al partidului PAS

Advertoriale
Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  SUA a donat Armatei Naționale echipamente militare în valoare de 5.000.000 de dolari
 • 2
  Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, îl atacă în judecată pe Veaceslav Platon pentru „apărarea onoarei și demnității”
 • 3
  Ceban îi dă replica ministrului Culturii: „Terminați să vă ocupați de toate prostiile și aveți minim de respect față de actori”
 • 4
  Primele date de la alegerile din Germania: Exit-pollurile indică o victorie la limită a social-democraților de centru-stânga
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.