Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a realizat un studiu pentru 12 state post-sovietice, printre care se numără și Republica Moldova. Acest studiu prezintă politicile comerciale în agricultură a statelor din spațiul post-sovietic.
“FAO poate servi ca o platformă neutră pentru schimb de informații și cunoștințe, în special în perioade de dispute comerciale”, a declarat Iryna Kobyta, economist în domeniul comercial al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Analiza menționează că majoritatea țărilor ex-membre a URSS-ului sunt activ implicate în procesele de integrare globală și regională, cum ar fi aderarea la Organizația Mondială a Comerțului - un potențial de creștere în viitor.
Cu toate acestea, evoluțiile politice recente au afectat negativ relațiile comerciale din regiune și în viitor ar putea să continue să afecteze relațiile comerciale bilaterale dintre unele țări post-sovietice. Astfel, conform studiului, anume transparența țărilor în politicile comerciale poate favoriza parteneriatele și o aprofundarea a integrării piețelor.
Fiecare din cele 12 capitole ale studiului - unul pentru fiecare țară - începe cu o mică introducere a agriculturii țării, și include o evaluare a tendințelor recente în comerțul agricol, informația privind structura exporturilor și importurilor, protecția tarifară a pieței interne și cadrul de reglementare.
Publicația a fost realizată în cooperare cu 12 experți, toți membri ai Rețelei de Experți în Comerțul Agricol din Europa și Asia Centrală. Țările incluse în studiu sunt: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Kazahstan, Kirgizstan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.