Un studiu făcut de Kaspersky Lab și B2B Internațional arată că utilizatorii de smartphone nu conștientizează adesea riscurile de securitate la care sunt expuși, scrie yoda.ro.
Telefonul este, practic, cel mai bun prieten al nostru, reiese dintr-o cercetare făcută de Kaspesky Lab și B2B Internațional. 29% dintre respondenți își iau dispozitivul mobil cu ei în baie, iar 25% îi încredințează secrete pe care nu vor să le mai știe altcineva. Totuși, încrederea această i-ar putea pune pe utilizatori în pericol, pentru că dispozitivele lor pot fi atacate, iar informațiile personale expuse în public.
Studiul a relevat faptul că marea majoritate (87%) păstrează informații importante, confidențiale și uneori de neînlocuit pe smartphone, inclusiv parole, mesaje, fotografii, persoane de contact, fișiere și multe altele. Un respondent din patru spune că dispozitivul sau conține informații delicate, pe care nu ar vrea să le vadă altcineva.
În plus, aceste dispozitive sunt luate și folosite pretutindeni, inclusiv la serviciu (52%), în mașină (41%), în mijloacele de transport în comun (39%), în pat (58%) și chiar în baie (29%).
În afară casei, aceste dispozitive implică potențiale riscuri, printre care pierderea sau furtul, dar și atacul din partea infractorilor cibernetici, cu intenția de a fură informații sau chiar de a spiona utilizatorul. Dispozitivele care sunt folosite în rețele Wi-Fi publice sunt și mai vulnerabile la atacuri. Cu toate acestea, puțini respondenți își iau măsuri pentru a reduce riscurile. Studiul a arătat că doar 26% dintre utilizatori își ajustează activitatea online atunci când se află într-o rețea Wi-Fi publică, în ciudă faptului că hackerii pot intercepta ușor informațiile și parolele. În plus, numai aproximativ jumătate (47%) profită de opțiunile de securitate ale dispozitivului, cum ar fi blocarea la distanță sau găsirea lui.
Impactul pe care îl are faptul că nu luăm măsuri de precauție poate fi semnificativ. Potrivit studiului, un sfert dintre cei care și-au pierdut dispozitivul sau cărora le-a fost furat au descoperit că s-au aflat informații personale sau secrete.
Acest lucru nu înseamnă, însă, că utilizatorii sunt - automat - în siguranță atunci când se află acasă. Aici, se confruntă uneori cu riscuri și mai mari, în special în locuri „delicate” cum ar fi dormitorul sau baia, atunci când un dispozitiv atacat ar putea să deschidă cameră video.
„Legătura de încredere dintre utilizatori și dispozitivele lor îi poate face să uite de securitate. E greu să ne imaginăm că un obiect pe care îl purtăm cu noi peste tot și la care apelăm pentru orice ar putea să devină o amenințare. Dar se poate și chiar se întâmplă. Dacă nu apreciem corect riscurile potențiale și nu ne protejăm dispozitivele și informațiile, riscăm să pierdem date confidențiale, bani sau chiar să ne pierdem identitatea. Cameră video pe care o folosim pentru a privi în afară poate fi atacată și întoarsă către noi. Siguranță nu e ceva opțional, pur și simplu”, a declarat Peter Aleshkin, Head of Consumer Marketing, Emerging Marketing, Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab le recomanda utilizatorilor să-și seteze parole complexe pentru dispozitive și pe conturile lor online, să instaleze o soluție de securitate de încredere, cum este Kaspersky Total Security - multi-device și să aibă grijă când accesează site-uri și descărcă aplicații, mai ales dacă sunt conectați la rețele Wi-Fi nesigure.
Vezi și aceste știri

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times
