Valeriu Lazăr și-a anunțat demisia: „Un manager care se respectă parăsește o astfel de companie”

Valeriu Lazăr și-a anunțat demisia: „Un manager care se respectă parăsește o astfel de companie”
Foto: Agora.md


Astăzi, în cadrul ședinței Biroului Executiv al organizației, Valeriu Lazăr, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, și-a anunțat demisia, prezentînd și  motivele acestei decizii.

Lazăr și-a explicat decizia în felul următor:

„Am considerat mereu că în activitatea Camerei de Comerț și Industrie - instituție cu statut legal de interes public,  nu trebuie să predomine prestarea unor servicii cu plată pe piețe concurențiale  -  de rînd cu multipli operatori privați și deseori cu avantaje concurențiale ne-motivate  oferite de Stat, inacceptabile într-o economie de piață. Cred ferm că într-o organizație modernă nu trebuie să-și aiba locul  un sistem opac de gestiune financiară, manifestat inclusiv prin lipsa unor proceduri  transparente de achiziții.

Nu mi se par normale abordările de „gașcă”, inclusiv  în cadrul valorificarii programelor oferite instituției  de donatori. Dar, regretabil, am constatat  că  aceste si alte abateri de la practicile de bună funcționare se regăseau în activitatea CCI si ele nu puteau să nu erodeze credibilitatea instituției în fata sectorului  privat si a partenerilor săi.

„În același timp, am constatat și existența potențialului pentru dezvoltarea instituției camerale, manifestat inclusiv prin prezenta unui personal calificat, prin mandatul legal puternic, prin prezența în teritoriu și afilierea internațională. Implementarea PDS ne permitea să valorificam acest potențial și să transformăm CCI într-o platformă eficientă de comunicare în interiorul mediului de afaceri și în cadrul dialogului public-privat la toate nivelele, într-o veritabilă organizație de reprezentare și de suport pentru  sectorul privat, în special pe zonele de sporire a competitivitații și de internaționalizare. Devenea astfel realizabilă transformarea CCI într-un partener credibil pentru Guvern și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru sistemul cameral pan-european și internațional.

„M-am pomenit cu mâinile legate”

În esență, prin implementarea efectivă a PDS  ne-am propus să re-aducem CCI la misiunea sa originală, stabilită în Legea cu privire la CCI și, la drept vorbind,  s-o re-aducem în zona  interesului public, implicit să funcționeze în interesul comun al membrilor săi, cu instrumentar modern și maximă eficiență.  Utilitatea pe care are obligația să o genereze o cameră de comerț rezidă în valoarea adăugată pe care o aduce climatului investițional și mediului de afaceri - prin proiecte de dezvoltare, schimb de bune practici, suport informațional si consultativ,  instruire și promovare a intereselor sectorului privat” -  a re-amintit  Valeriu Lazăr colegilor săi din Biroul Executiv.

„În realitate, în pofida faptului că majoritatea membrilor CCI și ai colectivului s-au pătruns de necesitatea schimbărilor prevăzute în PDS și că am reușit împreună să lansăm multe din reformele propuse,  pe parcursul implementării acestuia unii membri ai Consiliului, dar și angajati ai CCI -„beneficiari”  ai sistemului anterior  de funcționare, au început să boicoteze si chiar să blocheze procesul. Mai mult, cîțiva dintre ei au demisionat din proprie inițiativă și ulterior s-au lansat în activități „subversive” de denigrare sub diverse forme  a mea personală si a instituției. Punctul culminant a fost decizia Consiliului CCI de la sfîrșitul anului 2015, prin care a fost abrogată propria decizie de aprobare a PDS, luată cu un an înainte. Figural vorbind, m-am pomenit cu mîinile legate. 

„Demisia mea va trezi la realitate consiliul”

Dacă ași face o paralelă cu business-ul, este exact ca și cum un consiliu de directori al unei societăți pe acțiuni ar fi votat unanim un plan de afaceri propus de un manager, iar apoi ar face tot posibilul ca acest plan să nu fie implementat, sabotând ulterioare. Un manager care se respectă parăsește o astfel de companie.”

Valeriu Lazăr a mai menționat că la ședința „de pomină” a Consiliului a propus convocarea  Congresului extraordinar al CCI, pentru a pune în discuție pe cea mai reprezentativă platformă mandatul său de reformare a institutiei camerale, deoarece majoritatea întreprinderilor-membre și-o doresc - însă inițiativa a fost blocată de Consiliu.

„Demisia Președintelui CCI necesită, conform prevederilor legale, convocarea  obligatorie a Congresului extraordinar în cel mult jumătate de an. Așa că demisia mea declanșează inevitabil acest proces și este unica soluție pentru a trezi la realitate Consiliul - care are obligația de a servi interesele sectorului antreprenorial  și nu ale unor persoane „supărate” pe CCI și Presedintele acesteia, pentru a sensibiliza și implica activ întreprinderile-membre dar si instituțiile Statului în procesul de modernizare a sistemului cameral din Republica Moldova” - a conchis Valeriu Lazăr. 

Pînă la convocarea congresului extraordinar, interimatul funcției de Președinte al Camerei de Comerț și Industrie  a RM va fi asigurat de vicepreședintele instituției, Tudor Olaru.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.