Parlamentul de la Chișinău a dorit să „facă un cadou” unioniștilor, care marchează pe 27 martie 98 de ani de la unirea Basarabiei cu României. Astfel Legislativul „aproape” a votat o declarație care se obligă să „contracareze atacurile împotriva principiilor independenței”.
Numită în titlu ”declarația cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova”, ea prevede pe lângă lupta împotriva unioniștilor și „protecția statutului de neutralitate”. Inițiativa însă nu a mai ajuns să fie votată întrucât în semn de protest liberalii și liberal-democrații au părăsit sala, lăsând în sală doar 48 de socialiști, democrați și comuniști.
În timpul dezbaterilor, deputatul Tudor Deliu a propus adăugarea la declarație cu privire la neutralitate și includerea unui pasaj cu privire la retragerea trupelor rusești din Transnistria, „pentru a asigura statutul neutralității permanente”. Acesta a avut și o luare de cuvânt în care a menționat că astfel de inițiative vin să sustragă atenția cetățeanului de la problemele reale.
Critici au venit și de la deputatul ex-PLDM, Mihaela Spatari și de la Partidul Liberal, reprezentat la tribuna centrală a parlamentului de către Alina Zotea.
Cei care susțineau
„Această declarație este foarte actuală deoarece sunt pericole zi de zi”, a punctat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea. Comuniștii au intenționat și ei să susțină, iar spre final Dumitru Diacov, președintele onorific al PD a avut tradiționalul său discurs care se referea la „prietenia cu Rusia și cu România”, dar și că este „moldovan vorbitor de română”.
Președintele Parlamentului a întrebat autorii despre prevederile punctelor 4 și 5 care prevăd asumarea adoptării unui cadru legal ce prevede interzicerea unioniștilor, dar și să se adreseze la organismele internaționale pentru a „susține inițiativa de păstrare a suveranității, independenței și neutralității. Candu a dorit să precizeze cum se vor materializa aceste puncte.
„Nu trebuie să exagerăm aici. Vă rog să ne înțelegem corect, noi nu am lucrat o zi sau câteva minute la acest text”, a dorit să sublinieze Voronin.
Inițiativa nu a mai ajuns să fie votată după ce liberalii și liberal-democrații au părăsit sala lăsând „în spate” doar 48 de deputați ex-comuniști, actuali comuniști, socialiști și democrați.
Vezi și aceste știri

Un deputat a fost dat afară din partidul lui Zelenski după ce a mers „să se întâlnească cu diaspora” din Thailanda

O asociație nu poate instala o statuie a Reginei Maria la Chișinău și dă vina pe Consiliului Național al Monumentelor de For Public pentru blocarea inițiativei
