În R. Moldova sunt întreprinderi de stat care obţin, fără concurenţă, contracte de milioane pentru servicii prestate instituţiilor care le-au fondat, transmite Agora cu referire la investigația realizată de Ziarul de Gardă.
Deseori însă, pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile faţă de beneficiar, aceste întreprinderi de stat, care câştigă contractele din oficiu, doar pentru că legea e de partea lor, sunt nevoite să apeleze la serviciile companiilor private.
Astfel, întreprinderile monopoliste se transformă în simpli intermediari între agenţii economici privaţi şi instituţiile de stat care, într-un final, beneficiază de acele servicii.
La sfârşit de 2015, înainte de a pleca din funcţie, Ion Prisăcaru, care a condus Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) din mai 2013 până la sfârşit de ianuarie 2016, a depus pe adresa Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o solicitare, cerând investigarea Întreprinderii de Stat (ÎS) Fiscservinform şi a felului în care aceasta gestionează banii primiţi din contractele exclusiviste, de milioane, pe care le are cu IFPS.
Conform legii, ÎS Fiscservinform, fondată printr-o hotărâre de Guvern în septembrie 2008 în urma schimbării denumirii ÎS „Centrul de evidenţă a circulaţiei alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice”, are în calitate de fondator unic IFPS, instituţie de pe lângă Ministerul Finanţelor (MF).
Întreprinderea, prin definiţie, este prestatorul exclusiv de servicii pentru IFPS, fiind cea care gestionează sistemul informaţional fiscal şi dezvoltă serviciile electronice destinate contribuabililor. Deseori, însă, întreprinderea, care număra la sfârşit de 2015 nu mai puţin de 178 de angajaţi, nu este altceva decât un simplu intermediar între FISC şi agenţi economici din domeniul IT.
Cu alte cuvinte, IFPS este obligat de lege să achiziţioneze servicii IT de la Fiscservinform. Ulterior, aceasta organizează licitaţii în urma cărora contractează alţi agenţi economici care execută o parte din lucrări, transformându-se în intermediar.
Inevitabil, procedeul cauzează costuri mai mari pentru servicii, pentru că o parte din banii primiţi de Fiscservinform de la IFPS rămân la întreprindere pentru cheltuieli, evident necesare, activităţii unei întreprinderi cu peste 170 de angajaţi.
Citiți investigația integrală pe zdg.md.
Vezi și aceste știri

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times
