Ce spune Leancă despre declarația lui Lupu privind depunerea cererii de aderare a RM la UE în 2019

Ce spune Leancă despre declarația lui Lupu privind depunerea cererii de aderare a RM la UE în 2019

Democratul Marian Lupu a declarat, zilele trecute, că Moldova va depune cerere de aderare la UE în anul 2019, când România va deţine, prin rotaţie, preşedinţia la UE.  În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul premier Iurie Leancă a fost întrebat cum comentează aceste declarații.

„Am rămas niţel surprins de această declaraţie, nu doar prin motivul că în 2013-2014, atunci când vorbeam că, la summit-ul de la Riga, am putea depune cererea de aderare, în baza unor discuţii pe care le-am avut personal şi la Paris, şi la Berlin, şi la Varşovia, şi la Bruxelles, şi la Bucureşti ş.a.m.d., că aceasta a fost reacţia domnului Lupu, nu aceasta mă miră”, a răspuns Leancă.

Fostul premier a ținut să sublinieze faptul că este mirat de anul la care s-a referit liderul Partidului Democrat.

Publicitate

„Ceea ce puţin mă miră este faptul că domnia sa se referă la 2019. Să admitem că alegerile parlamentare vor fi în termen, aceasta înseamnă 2018. Înseamnă că dânsul vorbeşte deja în numele viitoarei majorităţi de după 2018, ceea ce niţel e bizar, ca să zic aşa”, a spus sursa.

Leancă a recunoscut că îl deranjează și alte lucruri legate de această declarație. „Nu doar aceasta mă deranjează. Domnul Lupu cunoaşte foarte bine, i-am povestit personal, atunci când mimam negocierile, imediat după căderea guvernului Streleţ, negocierile de creare a unei noi majorităţi, i-am zis că, în ziua în care a fost votată demiterea guvernului Streleţ, am fost telefonat de către o persoană suspusă de la Bruxelles şi care mi-a zis că, în cazul în care politicienii de la Chişinău se lansează, prin crearea unei majorităţi funcţionale pro-reforme, cu un guvern puternic motivat, se lansează în aceste reforme, și nu doar la nivel de declaraţii, dar şi la nivel de acţiuni foarte şi foarte bine planificate şi desfăşurate, atunci domnia sa îşi lua angajamentul ca până în 2018, subliniez, până la alegerile parlamentare din 2018, Republica Moldova să fie în situaţia de a depune cererea de aderare. Nu prea îmi dau seama de ce acum se amână cu un an, pe o perioadă după alegeri acest termen. Cred că totuşi ar fi bine acum să se lanseze nu în termeni de genul acesta, când vom depune...”, a precizat Leancă.

Iurie Leancă a fost întrebat dacă ar depune o astfel de cerere în cazul în care ar fi acum la guvernare.

„Din poziţia de astăzi, să depui această cerere înseamnă că cineva o va pune într-un sertar adânc şi se va uita despre ea. Şi aceasta e cea mai rea posibilă evoluţie. Acum cel mai important e să ne axăm pe a face ordine acasă şi a depăşi acest scepticism, această neîncredere care există pe interiorul ţării şi în afara ţării. E mult mai complicat să recâştigi încrederea, decât să începi de la zero, aşa cum a fost în 2009. E complicat, nu e simplu, situaţia regională e foarte complicată, Europa e în criză care ţine de refugiaţi, acte teroriste, dar încă mai e posibil”, a conchis Leancă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal