VIDEO. Cum putem combate discriminarea în baza criteriului apartenenței la un grup profesional

VIDEO. Cum putem combate discriminarea în baza criteriului apartenenței la un grup profesional

Asociația pentru Politica Externă (APE), în parteneriat cu portalul AGORA, au realizat o nouă emisiune din ciclul „Moldova și Lumea” - platformă de discuții ce își propune să analizeze subiecte de maximă importanță pentru politica externă și internă a Republicii Moldova. În ultima ediție a emisiunii, invitații APE au analizat cadrul legal, dar și practica ce ține de implementarea Legii 121 privind asigurarea egalității, lege pe larg discutată în societate și mai puțin cunoscută de către instituțiile de stat și beneficiarii acesteia. Ion Schidu, expert în Drepturile Omului, a oferit mai multe detalii la acest capitol.

„Trebuie să menționăm prevederile Art. 1 din Legea privind asigurarea egalității, care ne oferă o listă cu criteriile protejate (sex, rasă, culoarea pielii, naționalitate, religie etc.). Acest criteriu este completat de către cadrul legal care indică asupra altor criterii ca cele din Codul Muncii ori Codul Contravențional și alte legi. Pe de altă parte, această listă ar putea fi completată de alte criterii cum ar fi apartenența persoanelor la un anumit mediu profesional, iar aici putem indica persoanele cu statut militar sau persoanele cu epoleți, aceste persoane urmând să beneficieze sau, dimpotrivă, să le fie restricționate drepturile în comparație cu alte persoane care nu sunt posesoare ale acestor criterii”, a declarat Schidu.

Expertul a vorbit și despre cum ne putem apăra de discriminarea pe criteriul apartenenței la un grup profesional.

„Metoda tradițională este depunerea plângerilor în fața instanței pentru a solicita repunerea în drepturi, constatarea discriminării, încasarea daunelor, prejudiciilor morale, materiale etc. Sigur, Consiliul are un rol crucial, venind cu o recomandare în fața instanței de judecată pentru a facilita soluționarea acestei cauze luând în considerare aspectul discriminării. Pe de altă parte, potențiala victimă ar putea să meargă direct la Consiliu pentru a solicita o concluzie, o examinare a acestei cauze și recomandări în ceea ce privește repunerea în drepturi. Este binevenită și implicarea eventuală a sindicatelor în soluționarea acestor probleme, dar și creșterea capacităților în cadrul Sindicatelor - primul prag de soluționare a acestor probleme pe cale amiabilă. S-au făcut astfel de demersuri, iar din cele comunicate nouă, aceste inițiative nu au dat un rezultat așteptat, au rămas nesoluționate”, a mai adăugat acesta.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.