Investigație: Firma care repară drumurile în Capitală ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă

Investigație: Firma care repară drumurile în Capitală ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă

Reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și a străzilor Negruzzi şi Alecsandri din Capitală ne costă sume mari, iar firma care efectuează lucrările ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă. Proiectul, care presupune reparația a circa şapte kilometri de drum, ne costă 11,5 milioane de euro, bani împrumutați. Municipalitatea ar fi plătit cu un milion şi jumătate de euro mai puţin dacă licitaţia s-ar fi desfăşurat fără încălcări, fapt confirmat atât de Comisia Națională de Integritate, cât și de o comisie specială de anchetă din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, scrie anticorupție.md.

Lucrările sunt efectuate de compania SC Delta ACM - 93 din România, selectată în urma unei licitaţii internaţionale, desfăşurată în anul 2014. Compania s-a obligat să execute lucrările în termen de 12 luni din momentul începerii lucrărilor, în 2015. Deși până la expirarea termenului-limită au mai rămas trei luni, lucrările pe strada Alecsandri şi bulevardul Negruzii sunt departe de a fi finalizate, în timp ce pe bulevardul Ştefan cel Mare acestea nici nu au început.

Banii pentru reabilitarea străzilor din Chișinău sunt împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, contractul de împrumut fiind semnat de președintele BERD Thomas Mirow și primarul Dorin Chirtoacă la 2 decembrie 2011.

Publicitate

Licitaţie cu semne de întrebare

Membrii comisiei de anchetă susțin că și licitația prin care a fost selectat antreprenorul s-a desfășurat cu abateri. Astfel, comisia de evaluare a ofertelor a fost creată de primarul Dorin Chirtoacă cu doar câteva ore înainte de desfășurarea licitației. În componența Comisiei au fost incluse cinci persoane din conducerea Primăriei Chişinău, din Direcţia generală transport public şi căi de comunicare, dar şi un reprezentant al Companiei EGIS International, care ulterior și-a retras calitatea de membru cu drept de vot.

Conform legislației în vigoare, comisia de evaluare a ofertelor trebuie să includă cinci membri cu drept de vot. Totodată, fiecare membru al comisiei este obligat să semneze o declarație de confidențialitate și imparțialitate, cerință care nu a fost îndeplinită.

La licitaţie au participat şase companii:

Elecnor S.A. (Spania) - 16,528,543.49 euro;

Ingstroyengineering Ltd (Bulgaria) - 10,000,688.48 euro;

SC Tangrad SRL (România) - 12,405,542.88 euro;

SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) - 12,405,542.88 euro;

Research Consortio Stabile S.C.A.R.L. (Italia) - 14,950,578.94 EURO;

SC Delta ACM - 93 SRL (România) - 11,571,416.11 EURO.

Deşi o firmă din Bulgaria a propus o ofertă mai mică, câştigătoare a fost desemnată compania din Bucureşti SC Delta ACM - 93 SRL. Câteva săptămâni mai târziu, în iunie 2014, Dorin Chirtoacă semnează şi contractul cu compania respectivă, care se obliga să reabiliteze cele trei străzi în decurs de 12 luni.

Cine este Delta ACM - 93 SRL

Delta ACM - 93 este o companie de construcţii din România înfiinţată în 1993 de către omul de afaceri Florea Diaconu. Presa a scris în repetate rânduri că firma ar fi apropiată Partidului Democrat Liberal (PDL) din România, din care a făcut parte şi fostul preşedinte român, Traian Băsescu. Printre directorii companiei se numără şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, până în anul 2012 deputat PDL, iar în prezent secretar general al Partidului Forţa Civică.

La Chișinău Compania Delta ACM - 93 SRL a reparat în anii precedenți strada Alecu Russo, proiectul fiind finanțat de municipalitate cu peste 80 de milioane de lei. Lucrările au început în septembrie 2012 şi urmau să fie finalizate în toamna 2013, dar acest lucru s-a întâmplat cu un an întârziere.

Rezultatele licitaţiei, contestate în instanță

Ingstroyengineering LTD, compania din Bulgaria care a oferit cel mai mic preţ la licitaţia pentru reparaţia celor trei străzi, a contestat rezultatele licitației, sesizând mai întâi Agenţia pentru Achiziţii Publice, iar ulterior a depus o cerere în instanța de judecată.

Mai multe detalii vedeți pe anticorupție.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal