Când se vor termina chinurile antreprenorilor pentru obținerea autorizațiilor sanitare?

Când se vor termina chinurile antreprenorilor pentru obținerea autorizațiilor sanitare?

De mulți ani antreprenorii solicită simplificarea procedurii de obținere a autorizațiilor de funcționare pentru activitatea de producere și comerț. Cele mai mari dificultăți sunt în obținerea autorizației sanitare și sanitar-veterinare. Autoritățile promit ca în scurt timp vor modifica Legea comerțului pentru a reduce birocrația și nivelul corupției la obținerea acestor acte.

În prezent obținerea unei autorizații de comerț durează aproximativ 60 de zile, însă acest proces se poate extinde până la o jumătate de an, iar dosarul depus la Primărie trebuie să conțină până la șapte acte permisive, eliberate de diferite instituții. Mulți antreprenori declară că obținerea autorizației sanitare și sanitar-veterinare este una extrem de anevoioasă, iar regulamente care stabilesc cerințele pentru deschiderea afacerii nu sunt publicate nicăieri. Totodată funcționarii publici se ghidează de norme învechite.

În cazul localurilor de alimentație publică se ajunge uneori la absurd. De exemplu, un restaurant deschis de cetățeni americani a fost nevoit să instaleze 10 chiuvete în bucătărie și să demoleze un perete, fiindcă patronii au decis să nu ofere mită pentru a obține aceste acte.

Am solicitat Centrului Național de Sănătate Publică și Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor să ne spună de ce norme se ghidează inspectorii sanitari atunci când stabilesc cerințele pentru eliberarea certificatelor sanitare și respectiv sanitar-veterinare. În răspunsul celor două instituții se face referire doar la Hotărâri de Guvern și nici pomină de regulamente care să specifice clar cerințele pentru eliberarea autorizațiilor sanitare. Cu alte cuvinte, nu există o listă care să compileze toate cerințele necesare și normele sanitare pe care un antreprenor ar trebui să le respecte.

În astfel de situații unii agenți economici apelează la intermediari care cunosc aceste prevederi și declară că pot soluționa astfel de probleme. Alți agenți economici recunosc că este uneori mai ieftin să oferi mită decât să intri în conflict cu funcționarii publici pentru obținerea autorizației sanitare.

Reformă pe ultima sută de metri

Din 2014 autoritățile au elaborat, în colaborare cu partenerii externi, un proiect de modificare a Legii comerțului care prevede ca procedura de autorizare să fie efectuată prin notificare. Astfel, antreprenorii din Republica Moldova și-ar putea deschide o afacere în domeniul comerţului în doar o zi sau 15 zile dacă activitatea acestora va implica anumite riscuri pentru viața și sănătatea consumatorilor.

Proiectul a fost aprobat de Guvern și urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament.

Conform angajamentelor asumate de autorități față de Banca Mondială, până la 30 aprilie 2016 aceste modificări trebuie să fie aprobate de Parlament. Reprezentanții actualei guvernări recunosc că termenul de implementare este unul extrem de scurt și la prima etapă ar putea să se lovească de rezistența Autorităților Publice Locale.

Până la aprobarea modificărilor legislative instituțiile abilitate cu funcții de reglementare (Centru de Sănătate Publică, ANSA, Inspectoratul Ecologic, Serviciul Pompieri, APL) vor fi obligate să ajusteze și să dezvolte regulamente și cerințe necesare pentru implementarea reformei.

Mai puține acte permisive și licențe

Ministerul Economiei anunța că va reduce cu cel puțin 25% numărul total de acte permisive și licențe. Din de416 acte permisive analizate de minister s-a constatat necorespunderea mai multor acte cu principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător. În acest sens a fost instituit un grup de lucru care va analiza și propune pentru abrogare ordinele interne și actele permisive care nu au argumentare legală. În timpul apropiat vor fi abrogate circa 100 acte permisive.

„În prezent este obligatoriu să obții autorizație sanitară în comerț pentru activități din domeniul alimentar, cât și nealimentar. Autorizația sanitar-veterinară în mare măsură se dublează (pe cea sanitară), dar ești obligat să o obții la o mare parte de activități comerciale”, menționează viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

Experții din domeniu afirmă că așteaptă ca această modificare a legislației să nu rămână la nivel de o hârtie foarte bine scrisă. „Depinde de voința politică și probabil anumite circumstanțe economice în care se află Republica Moldova”, a subliniat președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.